
Bedrijvenpark met circulair DNA
Steeds vaker extreem weer door klimaatverandering, grondstoffen die schaarser en schaarser worden en natuur die als maar verder verschraalt. We moeten anders gaan denken over hoe we omgaan met de wereld om ons heen. Die overtuiging lag ten grondslag aan de ambities van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht bij de plannen voor een nieuw bedrijventerrein langs de A16. Ambachtsezoom moest duurzaam en zo circulair mogelijk worden. Geïnspireerd door een werkbezoek aan Park2020 in Hoofddorp, legde het gemeentebestuur de lat hoog.
Aanpak
Op basis van de ambities van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht ontwierp OD205 het stedenbouwkundig plan dat het fundament legde voor de circulaire ambities en doelen van het bedrijvenpark: zo min mogelijk verharding en verkeersbewegingen, ruimte bieden voor natuur en innovatie, flexibele kavelgroottes en duurzame materialen. Ambachtsezoom moest niet alleen een werklandschap worden, maar ook hoge verblijfskwaliteit bieden. Een gezonde werkomgeving voor de mensen die op Ambachtsezoom werken en een gezonde leefomgeving voor de planten en dieren die er leven.
Met het onderliggende polderlandschap als basis en rekening houdend met de bodemsamenstelling, is voor Bedrijvenpark Ambachtsezoom een ruimtelijk model ontworpen dat dit in zich heeft. De inrichting van het gebied met veel water en groen is aantrekkelijk voor verschillende dieren, planten en mensen. Het is een inspirerende, gezonde en prettige omgeving om te werken en te ontspannen.
Circulair bouwen is voor veel ondernemers nieuw. Daarom werd tijdens het hele traject gezorgd voor intensieve begeleiding door een expert op het gebied van circulariteit.