Praktijkvoorbeelden
Op deze pagina vind je meer informatie- en inspiratiebronnen voor het vergroenen en verduurzamen van bedrijventerreinen. Snuffel eens tussen de brochures of beluister de podcastserie.
Op deze pagina vind je meer informatie- en inspiratiebronnen voor het vergroenen en verduurzamen van bedrijventerreinen. Snuffel eens tussen de brochures of beluister de podcastserie.
In de innovatiedatabase vind je een overzicht van innovaties en duurzame praktijkvoorbeelden die zijn geïmplementeerd op bedrijventerreinen door heel Nederland. Welke maatregelen hebben ze genomen? Wat heeft dit opgeleverd? En wat kan jij hiervan leren?
In deze podcastserie hoor je in 6 afleveringen meer over over toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen.
Bevlogen ondernemers en experts vertellen uit eigen praktijk over het belang van samenwerking, leren, leiderschap, financiering en andere vereisten om tot vergroening en verduurzaming te komen. Hoe hebben zij het aangepakt? Wanneer werd het lastig en welke praktische tips hebben ze voor jou?
Een podcast van DuurzaamDoor: een programma van de RVO.
Op deze website vind je meer informatie over hoe je het proces kan organiseren om te komen tot verduurzaming van een bedrijventerrein.
ZKD is een binnenstedelijk bedrijventerrein in Den Haag, met 470 bedrijven. Het terrein is actief bezig is met verduurzamen en vergroenen. Er ligt grote druk op de beschikbare ruimte. Zo wil de gemeente vanuit hun bedrijfsvestigingsstrategie meer bedrijfsruimte toevoegen, mobiliteit verduurzamen, het terrein klimaatadaptief maken en vergroenen. Rebel Group begeleidde de transitie en schreef de businesscase uit.
Op verschillende plekken in het land zijn voorlopers al langer aan de slag met groene innovaties en samenwerkingsverbanden. Wat was hun aanpak? In de inspiratiebundel Op weg naar 1.000 Werklandschappen van de Toekomst lees je vier casebeschrijvingen.
Van Heijmans. In deze brochure geeft Heijmans handvatten hoe je het proces van het komen tot een Werklandschap van de Toekomst kan organiseren op basis van zes onderwerpen: beschikbare informatie, betrokken partijen, gemeenschappelijke belangen, integrale oplossingen, financiering en uitvoeringskracht.
Van HAS Hogeschool. Voor dit handboek, ontwikkeld in opdracht van stichting Duurzame Bedrijventerreinen, een onderdeel van Ondernemend Venlo, onderzochten drie studenten van de opleiding ‘Management van de leefomgeving’ op welke manier bedrijventerreinen zich klimaatadaptief kunnen ontwikkelen en daarbij een gezonde leef- en werkomgeving kunnen bieden.
Van Stichting Steenbreek en Provincie Zuid-Holland. In deze brochure lees je waarom het belangrijk is om tot groene, gezonde bedrijventerreinen te komen, hoe je dit kan organiseren en voorbeelden van praktische maatregelen die je kan nemen.
Van NL Greenlabel en Building for Good. In deze handreiking beschrijven NL Greenlabel en Building for Good vanuit landelijke ontwikkelingen de uitdagingen voor bedrijventerreinen en welke oplossingsrichtingen er voor bedrijventerreinen zijn.
Van van Ginkel Groep. In deze whitepaper beschrijft van Ginkel het belang van het behoud van biodiversiteit voor bedrijventerreinen aan een welke oplossingsrichtingen je kan denken.
Van Provincie Overijssel, MKB Nederland Midden en VNO-NCW Midden. Verschillende versies voor bestaande en voor nieuwe bedrijventerreinen.
Van provincie Gelderland en NL Greenlabel. In deze brochure vind je een overzicht van 12 maatregelen met de baten en kosten van deze maatregelen
Van Synchroon, Nest Natuurinclusief en Vogelbescherming Nederland. Een praktische gids met stappenplan en checklists over hoe je natuurinclusief kunt ontwerpen en bouwen.
Van MooiNederland. Met ideeën, bouwstenen, inrichtingsconcepten en instrumentarium voor de ontwikkeling en transformatie van clusters van grootschalige bedrijfsvestigingen. Voor gemeenten, provincies, ontwikkelaars en bedrijven.