3. Visie en ambities

Een toekomstbestendig terrein: hoe ziet dat eruit? Door samen na te denken over een lange termijn visie (gewenst eindbeeld) en duidelijke ambities, weet je duidelijk waar je naartoe werkt, creëer je samenhang en kan je goed vooruitplannen. Dat is uiteindelijk niet alleen duurzamer, maar ook efficiënter en voordeliger.

Hoe kom je tot een gedragen visie en ambities?

Je spreekt met relevante partijen van tevoren af welke thema’s prioriteit krijgen. Vervolgens kun je bijvoorbeeld afspraken maken waar het hemelwater heen stroomt. Of je ontwerpt een samenhangende groenstructuur en logische verkeerstromen. Op deze manier wordt naar het bedrijventerrein in het geheel gekeken, waarbij in het ontwerp verschillende thema’s in samenhang ontworpen kunnen worden. Voor situaties en opgaven met een grote samenhang, is een visie onvermijdelijk.

  • Breng opgaven bij elkaar – Ontwikkel een opgaven- en kansenkaart voor inzicht in individuele plannen en knelpunten. Een kansenkaart maakt het duidelijk waar individuele plannen elkaar kunnen versterken (synergie) of juist conflicterend zijn. Stuur bewust en doelgericht op het identificeren van synergie en het oplossen van conflicten: bij voorkeur in één goed gekozen oplossing.
  • Energie is dé trekkracht – als er geen energie is bij ondernemers of andere partijen op het bedrijventerrein, dan is het extra uitdagend om het bedrijventerrein klimaatbestendig in te richten. Een bedrijventerrein bestaat gemiddeld uit 20 tot 30 procent uit openbare ruimte en 70 tot 80 procent uit private ruimte. Energie en de wil om aan de slag te gaan vanuit ondernemers en pandeigenaren, maar ook parkmanagement en ondernemersvereniging, is noodzakelijk voor het succesvol klimaatbestendig maken van bedrijventerreinen.
  • Neem individuele belangen van ondernemers als uitgangspunt – Continuïteit van de onderneming is altijd eerste prioriteit voor een ondernemer. Alle kansen en problemen worden beoordeeld in het licht van effecten op de continuïteit. Neem daarom de individuele belangen van de ondernemers als vertrekpunt voor het zoeken naar kansen voor herstructurering. Vormt de huidige (ruimtelijke) situatie een belemmering voor groei van bepaalde bedrijven? Zijn er trends of ontwikkelingen die het belang of de urgentie voor verandering beïnvloeden? Kan samenwerking met specifieke andere ondernemers concreet toekomstperspectief bieden? 

Aandachtspunten bij het opstellen van een visie en ambities

Ieder bedrijventerrein is uniek

Zo kunnen de opgaves, knelpunten en pijnpunten per bedrijventerrein verschillen. Hierdoor kunnen ook de wensen van betrokken partijen zoals ondernemers, pandeigenaren en gemeente van elkaar afwijken. Ook de aanwezige energie bij deze partijen verschilt per terrein. Kortom, ieder bedrijventerrein is maatwerk.

Anticiperen en flexibiliteit

Anticiperen en flexibiliteit is belangrijk in visievormingVoor ondernemers kunnen bepaalde thema’s prioriteit hebben, zoals veiligheid of parkeren. Voor de gemeente heeft wateroverlast wellicht een grotere prioriteit. Kijk hoe onderlinge thema’s mogelijk op elkaar aansluiten en probeer koppelingen te zoeken. Een voorbeeld voor de gemeente is om bepaalde onderwerpen uit handen te geven. Om ondernemers het eigenaarschap te geven kan bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van het beheer van de klimaatadaptieve maatregelen bij hen worden gelegd. Dit kan alleen als ondernemers goed georganiseerd zijn en zich verantwoordelijk voelen voor het terrein, de uitstraling van het terrein en de maatregelen die op het terrein genomen moeten worden. 

Klaar voor de volgende stap?

4. Planvorming en ontwerp

Hoe pak je de ontwerpfase aan en welke concrete kansen kun je in het proces benutten om je ambities te realiseren?