Visie

Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld. Op dit moment staat Nederland voor grote opgaven. Onze productie groeit minder snel dan voorheen en onze bevolking vergrijst. We worden geconfronteerd met een veranderend klimaat, waarop we adequaat moeten reageren om toekomstbesteding te zijn. Andere landen worden met de dag concurrerender en onze bedrijven voeren een ‘battle for talent’ voor het aantrekken en behouden van personeel.  

Als je weet waar je naartoe werkt kun je concrete stappen zetten, waardoor de weg ernaartoe een stuk makkelijk wordt. Dus hoe zie dat er nou eigenlijk uit, zo’n ‘Werklandschap van de Toekomst’? Ontdek het in onze visie.

Het ‘nieuwe normaal’ in het jaar 2100

Bouwen aan de toekomst

Ook uitdagingen op gebied van ruimte, energie, water en de afname van biodiversiteit, komen in rap tempo op onze bedrijven en bedrijventerreinen af. We zien dat de Nederlandse bedrijven en bedrijventerreinen nog geen pasklaar antwoord hebben op al deze uitdagingen. Terwijl wij hen keihard nodig hebben voor het duurzame verdienvermogen van Nederland. Welvaart lijkt immers vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet. Als samenleving moeten we continu werken aan het versterken van onze economie, zodat wij een aantrekkelijk land blijven om in te leven en te ondernemen.  

Daarom zijn wij het programma Werklandschappen van de Toekomst met elkaar gestart. Maar wat is dat dan precies, zo’n werklandschap van de toekomst? Een vraag waarop wij, met de kennis van nu, een zo goed mogelijk antwoord proberen te geven. Een aantrekkelijk vergezicht dat richting kan geven aan innovaties, samenwerken, gebieds- en kennisontwikkeling waarmee we als samenleving naar deze Werklandschappen kunnen toe bewegen. Een visie die uitnodigt voor dialoog, maar ook inspireert om zelf in beweging te komen.  

Een compleet landschap

In onze visie worden Werklandschappen van de toekomst benaderd als landschap: ze worden bodem- en watersturend ontworpen. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de geografie van de ondergrond en kansen en kwetsbaarheden van het watersysteem. Daar waar er klimaatgerelateerde uitdagingen zijn, worden naturebased solutions gekozen om de risico’s te beperken en tegelijk kansen voor natuur en de mensen te creëren. 

Een glimp uit de toekomst:

Grenzen vervagen

Werken, wonen, natuur en landbouw komen meer samen. Ook op productie en logistieke locaties is er genoeg natuurlijk licht. 

Slim energiegebruik

Groene daken, gevels en bomen verkoelen de omgeving. Energie wordt lokaal en duurzaam gewonnen en opgeslagen.

Slim ruimtegebruik

Gebouwen zijn multifunctioneel en zijn demontabel. Goede voorzieningen voor openbaar vervoer en gecentraliseerd parkeren van privévoertuigen.

Gezonde omgeving

Buiten ervaar je een aangename temperatuur, ruimte voor beweging, overleg en recreatie. Gedeeld vervoer verbetert de luchtkwaliteit.

Meer weten over onze aanpak?