Waarom is monitoren belangrijk?
- Het geeft je een basisinzicht in welke duurzaamheidsthema’s al voldoende aandacht krijgen en welke nog onderbelicht zijn.
- Het geeft vervolgens sturing aan het proces.
- Het zorgt ervoor dat alle duurzaamheidsthema’s doorlopend onder de aandacht blijven. Hierdoor signaleer je meekoppelkansen en wordt het bedrijventerrein integraal en samenhangend heringericht.
- Je krijgt inzicht in wat eventuele veranderingen in de plannen betekenen voor de ambitie tijdens het proces van verduurzamen van een bedrijventerrein.
- Door de plannen onafhankelijk te toetsen kan je aan de buitenwereld laten zien dat op het bedrijventerrein toekomstbestendig wordt heringericht.
Welke integrale methodieken zijn er?
Om de ambitie te monitoren, zijn er momenteel drie methodieken op de markt die een integrale aanpak nastreven. Dat zijn:
1. NL Gebiedslabel
Het NL Gebiedslabel van NL Greenlabel is een methodiek om samenhangende duurzaamheid van de buitenruimte te beoordelen. Het garandeert een integrale aanpak voor ontwerp, realisatie en beheer. De methode brengt de duurzaamheidsambities voor een gebiedsontwikkeling op een vroeg moment in beeld, borgt ze tijdens het proces en maakt ze onafhankelijk meetbaar. Daarmee worden de huidige stand, het duurzaamheidspotentieel en concrete, haalbare kansen in kaart gebracht. De resultaten worden vertaald in een duurzaamheidspaspoort waarop de mate van duurzaamheid wordt weergegeven met scores die lopen van A (Excellent) tot en met G (Veel verbetering is urgent). Voor terreinen (zoals bedrijfskavels) heeft NL Greenlabel ook het NL Terreinlabel.
2. BREEAM-NL Gebied
Met het keurmerk BREEAM-NL Gebied wordt een compleet gebied op duurzaamheid beoordeeld. Dat kan een herontwikkeling van bestaande gebieden zijn, maar ook het certificeren van nieuwe gebiedsontwikkelingen is mogelijk. De resultaten worden vertaald in een certificaat met een score die loopt van ‘Pass’ (1 ster) tot en met ‘Outstanding’ (5 sterren).
3. Ambitieweb
Het Ambitieweb is een visuele weergave van duurzaamheidsthema’s en de daaraan gekoppelde ambitieniveaus. De samen vastgelegde niveaus per thema geven een handvat om het gesprek aan te gaan om duurzaamheidseisen op te stellen. Per duurzaamheidsthema zijn er drie niveaus die de hoogte van de ambitie weergeven. Met het Ambitieweb is geen certificaat te behalen.
Werklandschaplabel
Deze voorgaande methodieken zijn zo opgesteld, dat ze voor alle soorten gebieden te gebruiken zijn, zoals woonwijken, bedrijventerreinen of binnenstedelijk gebied. Specifieke uitdagingen die alleen relevant zijn op bedrijventerrein, worden niet altijd even goed behandeld in de huidige methodieken. Daarom gaan we in het programma Werklandschappen van de Toekomst een ‘Werklandschaplabel’ opstellen: een label specifiek voor bedrijventerreinen.
Onderlegger voor dit nieuwe label is het bestaande NL Gebiedslabel. Het NL Gebiedslabel is de methodiek met de meeste aandacht voor natuur, de basis van elk Werklandschap van de Toekomst. Economie krijgt echter minder aandacht, terwijl deze relevant zijn op een bedrijventerrein. Het Werklandschap zal daarom extra economische indicatoren krijgen, waarbij de bestaande economische indicatoren uit het Ambitieweb en BREEAM-Gebied worden meegenomen. Daarnaast beschikt Rebel Group over een kosten/baten analyse die waardevol is om de financiering rond te krijgen. Ook worden – samen met de wetenschappers binnen het Werklandschappen project – andere onderwerpen of thema’s opgenomen die vervolgens onderzocht worden. De andere (nieuwe) bouwstenen komen bijvoorbeeld uit het meerjarig onderzoek vanuit de kennisinstellingen en de evaluaties van de livinglabs opstellingen. En niet te vergeten de bevindingen van de eerste cases. Het werklandschaplabel gaan we de komende jaren verder uitwerken tot een werkbare eerste versie. Tot die tijd, zijn het NL Gebiedslabel, BREEAM-Gebied en Ambitieweb de beste methodieken om de toekomstbestendigheid van een bedrijventerrein te monitoren.