
Eerste glasvezelcentrale als klein natuurinclusief bouwwerk
Telecomaanbieder KPN bouwt en onderhoudt glasvezelcentrales door heel Nederland. Door digitalisering en de energietransitie komen er in de komende 10 jaar duizenden kleine bouwwerken bij.
De glasvezelinstallaties hebben op warme dagen veel last van hittestress en de buurtbewoners zijn vaak niet blij wanneer er een nieuwe centrale in hun buurt wordt geplaatst.
Aanpak
Een onderzoeksteam van Naturalis onderzocht met KPN hoe natuur een oplossing kan bieden voor deze problemen en hoe KPN deze infrastructuur natuurinclusief kan inzetten ten behoeve van de lokale biodiversiteit. Door dit op een natuurinclusieve manier te doen, dragen ze bij aan een groene, gezonde leefomgeving voor alle soorten, inclusief de mens. Naturalis ontwikkelde een poster die iedereen laat zien hoe je via bouwwerken de leefomgeving kunt vergroenen.
Er zijn 2 producten uit deze vraag voortgekomen:
1) Een gebruiksvriendelijke tabel, die je helpt te bepalen waar je staat op de ladder van natuurinclusiviteit. De tabel geeft gericht criteria om te achterhalen of je “on the way” bent richting natuurinclusief, de drempelwaarde hebt behaald, of al maximaal natuurinclusief bezig bent. Oftewel: maak je grijsgroen, groen diverser of verbind je groen?
2) Het tweede product is een bruikbare poster, die laat zien welke groene bouwstenen je toe kunt passen om een bouwwerk natuurinclusief te maken.
Aan de hand van deze producten heeft KPN in 2023 een eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale in Leiden geplaatst.