Lister Buildings - Minibos en buitenwerkplek ineen

Minibos en buitenwerkplek ineen

Kanaalzone Weert

Het voorbeeld bedrijf houdt zich bezig met het duurzaam ontwikkelen, realiseren en beheren van woningen. En zet zich in de biodiversiteit in de omgeving van de woningen te bevorderen. Het voelde niet goed om zo met duurzaamheid bezig te zijn en dan zelf een grote fabriekshal te hebben voor de productie met vooral omliggende bestrating en parkeerplaatsen. Die ook lang niet allemaal meer nodig waren.

Aanpak

Samen met IVN en idverde is een plan gemaakt om een deel van het parkeerterrein te vergroenen: tien parkeerplaatsen zijn omgetoverd tot een groene oase met buitenwerkplek. Met daarop 380 jonge boompjes die van nature in de lokale omgeving de Kempen voorkomen. Werknemers kunnen nu op enkele meters van hun kantoor buiten werken, overleggen en pauzeren.

*Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor insecten en kleine zoogdieren, maar heeft ook een flinke meerwaarde voor werknemers.

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
educatie Educatie

Een Tiny Forest wordt samen met de medewerkers aangelegd. Daarna start het natuurbelevingsprogramma. Dit programma bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leren medewerkers hun eigen minibos echt kennen. Om meer te leren over het beheer is er een natuurwerkdag. In een dagdeel leren medewerkers meer over bosbeheer én hebben ze het bos al de eerste onderhoudsbeurt gegeven.

productiviteit Productiviteit

Zelfs een kort verblijf van 20 minuten zorgt er al voor dat mensen zich fitter voelen. In de natuur naar buiten gaan zorgt voor minder stress en we zijn creatiever. Ons probleemoplossend vermogen verbetert en we kunnen ons beter en langer concentreren.

huis Wonen

Het bedrijf heeft de ambitie om in elke nieuwe woonwijk die zij bouwen ook een Tiny Forest te planten. Naast de toename van vlinders, vogels, bijen en andere kleine zoogdieren, is het tevens een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Dat maakt een Tiny Forest een belangrijk onderdeel van hun visie op natuur- en sociaalinclusieve leefomgevingen.

Geleerde lessen

Geleerde lessen

  • van de zitplekken in het bosje wordt in de lente en zomer veel gebruik gemaakt door de medewerkers
  • ook bezoekers zijn enthousiast
  • bij een presentatie over de werkzaamheden van het bedrijf wordt standaard de aanleg van het Tiny Forest meegenomen
  • commercieel gezien werkt dit positief. Het maakt een duurzaam verhaal over je bedrijf compleet
  • In 2019 rondde WENR het onderzoek naar de CO2 opslag van Tiny Forest af. Een Tiny Forest van 200m2 slaat jaarlijks 127,5 Kg CO2 op en de verwachting is dat dit stijgt naar 250 kg per jaar
  • van 2018 tot en met 2020 hebben onderzoeksvrijwilligers in 11 Tiny Forest in totaal 199.345 waarnemingen gedaan.  Er werden 900 verschillende dier- en plantsoorten ontdekt, dit is een toename van 305 diersoorten ten opzichte van eind 2019. Aan het eind van de periode kwamen er 1167 soorten planten en dieren voor die er niet waren bij aanleg.  Aanvankelijk zijn er veel spinnen en mieren, later komen er onder meer slakken, pissebedden en regenwormen.
  • ook is de bodemtemperatuur gemeten. Gemiddeld is het in zo’n bosje ongeveer 7 graden koeler dan erbuiten. In de zomer is het verschil ongeveer 10 graden, maar dat kan op extreem hete dagen oplopen tot ruim 20 graden
  • Verder blijken de onderzochte Tiny Forests in de afgelopen jaren ruim 8 miljoen liter regenwater te hebben opgevangen.
  • Er is nauwelijks onderhoud nodig. Juist door het met rust laten ontstaat er kruisbestuiving tussen soorten en groeit het bosje sneller dicht.

 

Samenwerkingsvormen

Het bedrijf Lister Buildings was het eerste bedrijf in Europa dat een Tiny Forest heeft aangelegd. Het eerste Tiny Forest op hun eigen terrein was de start van een meerjarige samenwerking tussen IVN en Lister Buildings.

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina