Euvelgunne Innovatie - slim watergebruik op eigen terrein

Slim watergebruik op eigen terrein

Euvelgunne Groningen

Bij flinke buien ontstond regelmatig wateroverlast op bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen. In 2019 ging het project Klimaatadaptatie Euvelgunne van start. De doelen: laten zien wat bedrijven zelf kunnen doen om de afvoer van schoon regenwater via het riool te voorkomen. En meerdere voorbeelden ontwikkelen voor het afkoppelen van regenwater en van slim gebruik van regenwater tegen dreigend drinkwatertekort.

Aanpak

Samen met de op Euvelgunne gevestigde bedrijven is gezocht naar meerwaarde-oplossingen die afgestemd zijn op de behoeften en wensen van elk bedrijf. Deze combinatie, waarbij bedrijven een belang krijgen bij de maatregelen en inzicht krijgen in de mogelijkheden van lokaal waterbeheer, is nieuw in Nederland. 

Er zijn inmiddels op 10 bedrijven maatregelen uitgevoerd. BMN, Perkin Elmer, Salomons Metalen, United Care Products, Peitsman, Feenstra, UTS Van Hoek, Olijslager, ITBB en Hooghoudt. Bij nog eens 2 bedrijven zijn maatregelen in uitvoering. Bij tenminste 10 bedrijven zijn maatregelen in voorbereiding. 

 

180.000 m² verhard oppervlak afkoppelen Zo min mogelijk schoon regenwater via de riolering afvoeren.

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

Er is bij Salomon’s Bedrijfshal een wadi speciaal ingericht om de biodiversiteit te vergroten. Door hogere en lagere delen ontstaan verschillende microklimaten.

Deze wadi is ingezaaid met een bloemrijk mengsel en nabij is een reuzeninsectenhotel geplaatst.

Groene daken zijn aangelegd bij United Care Products en Olijslager naast met bloeiende sedums met kruiden zoals anjersoorten en grasklokje met meerwaarde voor de biodiversiteit.

De klimplanten op de gevel bij UTS van Hoek draagt hier ook aan bij.

circulair Circulair

Bedrijven op Euvelgunne gebruiken het (dak)water als spoelwater voor toiletten, koelwater en zelfs voor de productie van regenwaterjenever. Bij Hooghoudt is in een pilot een eerste geslaagde batch jenever gebrouwen.

Via een innovatief SafeWatersysteem komt water eerst langs een grof filter en wordt vervolgens opgeslagen in een grote tank. Als het water wordt opgepompt voor gebruik, wordt het nog eens gefilterd met een microfilter en actief koolfilter wat ook de kleur en geur van het water verbetert. Bij destilleerderij Hooghoudt werd het afgevangen regenwater dermate gezuiverd dat het voldeed aan de strenge eisen van drinkwater.

educatie Educatie

Het DGR-project heeft hier onderzocht hoe een slim sturingssysteem ervoor kan zorgen dat er minder verdund rioolwater naar de zuivering wordt gestuurd. De belangrijkste conclusie is dat het rioolstelsel beter beheerd kan worden met een slim meet- en regelsysteem. Het eindrapport van het DGR-project zie zijblok met ander info/documenten van Water

luchttemperatuur Temperatuur

Wadi’s warmen minder snel op dan verharding en verkoelen de omgeving. Door groene daken hoeven kantoren de airco minder te gebruiken.

De zuidwest-gevel bij UTS Van Hoek is bespannen met gaas waar klimplanten tegenop groeien waardoor het zomers koeler is in de hal door de schaduw van de beplanting.

veiligheid Veiligheid

Een wadi maakt het bedrijfsterrein minder toegankelijk voor ongenode gasten.

water Water

Infiltratie van regenwater in de bodem versterkt de sponswerking van het watersysteem. Bij diverse terreinen zijn hiervoor infiltratiesloten en wadi’s aangelegd. Ondanks dat er geen specifieke bodemverbetering is toegepast bij Salomon’s Bedrijfhal, functioneert de wadi naar behoren. De analyse van de monitoringsresultaten wordt gedaan door een student van de Hanzehogeschool. Relatief kleine wadi’s zijn bij United Care Products gecombineerd met infiltratiekratten voor meer capaciteit.
Parkeerplaatsen bij Peisman zijn halfverhard en voorzien van een raingarden als groenstrook. Een raingarden bestaat uit een beplantingsstrook met beplanting die goed tegen wisselend droogte én tegen natte omstandigheden kan.
Bij Feenstra zijn waterdoorlatende plantenbakken zonder bodem en een grindtuin toegepast.

Geleerde lessen

  • Het is heel belangrijk om de bedrijvenvereniging al meteen in het proces te betrekken. Zij weet namelijk als geen ander wat er bij de bedrijven speelt. 
  • Sluit met de maatregelen aan bij de behoeftes en wensen van het bedrijf. Zoek samen naar kansen en mogelijkheden. 
  • De gemeente heeft een voorbeeldenboek laten zien. Intakegesprek vond plaats met een afkoppelcoach. Maatwerk per bedrijf is een voorstel uitgewerkt 
  • Zorg ervoor dat de bedrijven zelf niet veel hoeven te doen aan het voorbereiden van de maatregelen, maar leg de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de uitvoering wel bij hen neer. 
  • Leg de zorgplicht voor de uitgevoerde maatregelen vast in een contract. 
  • De bedrijven die meedoen zijn positief. 

Samenwerkingsvormen

  • Bedrijvenvereniging ZO 
  • Gemeente Groningen 
  • Waterschap Hunze en Aa’s 
  • Waterschap Noorderzijlvest 
  • Hanze Hogeschool Groningen 

In de eerste pilot onderzocht de gemeente samen met de waterschappen en de bedrijvenvereniging of bedrijven op hun eigen terrein regenwater kunnen afkoppelen en zo mogelijk gebruiken. In de tweede pilot ontwikkelde de gemeente samen met de waterschappen een rioolsturingsmodel. Met het sturingsmodel kan de gemeente bepalen wanneer het beter is om het rioolwater naar de zuivering te pompen of direct te lozen.  

De eerste fase van het project werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Regio Groningen-Assen. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina