Innovatie Solarpark de Kwekerij

Zonnepark met draagvlak en natuurwaarde

Solarpark de Kwekerij Hengelo

Solarvelden kenmerken zich meestal door een ondergrond van gebroken puin met zonnepanelen; dus een kaal terrein met een groot ijzeren hek eromheen. Een dergelijk park leidt tot veel bezwaren uit de omgeving en dit zorgt voor onnodig veel vertraging in de noodzakelijke energietransitie. De behoefte was om hier een solarpark te creëren waar wel draagvlak voor is, met duurzame energieopwekking én met aandacht voor de landschappelijke inpassing en waarden voor biodiversiteit en medegebruik door de mens.

Aanpak

Bij Solarpark de Kwekerij worden verschillende functies gecombineerd. Het is zowel een zonnepark als een natuurpark. In plaats van monocultuur wordt nu op één locatie lokale groene stroom opgewekt, biodiversiteit gecreëerd, natuur ontwikkeld en gerecreëerd. Het combineren van deze verschillende functies maakt dat de Kwekerij een ‘energielandschap’ van de toekomst is.  

 

 

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
bewegen1 Bewegen

Sinds augustus 2017 is het park opengesteld voor bezoekers om te wandelen, picknicken en van de natuur te genieten.  Er wordt ook veel met de hond gewandeld.

biodiversiteit Biodiversiteit

De zonnepanelen zijn ingepast in de bestaande structuren om het oorspronkelijke karakter van het gebied zoveel mogelijk te behouden. De bomen rondom het terrein, de structuren van de voormalige kwekerij en het natuurlijke hoogteverschil binnen het terrein zijn waar mogelijk gehandhaafd. Verder zijn natuurlijke elementen zoals wadi’s, taluds en bloemrijke randen aangelegd, gebruikmakend van gebiedseigen zaden. Inmiddels hebben torenvalken zich hier gevestigd die veel belangstelling genieten van de bezoekers.

educatie Educatie

Om dit bijzondere park te onderhouden is Stichting Solarlandschapspark de Kwekerij opgericht. Een stichting, zonder winstoogmerk mét ANBI status, die naast het onderhoud zorgdraagt voor het verder verfraaien van het park. De belangrijkste taak van de stichting is educatie bieden over duurzaamheid door rondleidingen te verzorgen en lezingen te geven.

energie Energie

De 7.000 zonnepanelen zijn geplaatst in een landschappelijk en toegankelijk park. De Solarkwekerij voldoet hiermee al aan EcoCertifiedSolar Parks. Een kwaliteitslabel voor zonneparken waarbij zowel de bovengrondse als ondergrondse biodiversiteit is gewaarborgd. Wageningen Universiteit & Research, TNO, Eelerwoude, Holland Solar en NL Greenlabel doen onderzoek en werken aan dit label dat in 2025 landelijk zal worden toegepast.

huis Wonen

Ook voor kinderen uit de buurt is het een erg leuke plek. Zij komen kijken naar de schapen die er grazen. Of komen er spelen in het bos of bij de wadi, bouwen hutten of komen er voetballen. De zonnepanelen kunnen tegen een stootje en de kabels zijn veilig opgeborgen.

Geleerde lessen

  • Door het groene ontwerp, de open communicatie en recreatiemogelijkheden zagen de buurtbewoners van de kwekerij direct de schoonheid en ook noodzaak van dit bijzondere park. 
  • Hoewel de plaatsing van een project met veel zonnepanelen dicht bij huis in sommige gevallen nog wel eens plaatselijke weerstand op kan leveren, was bij dit project in Hengelo het tegenovergestelde het geval. De bewoners reageerden verheugd op de aanleg van het park, en velen waren bereid zich als vrijwilliger aan te sluiten bij bijvoorbeeld het onderhoud of het toezicht van het park.
  • Het draagvlak is na jaren nog steeds hoog.
  • Zonnepanelen niet te laag plaatsen anders springen de schapen erop. Schapen zijn hier ingezet voor de begrazing.

               

Samenwerkingsvormen

  • Een werk- en reïntegratiebedrijf biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier een werkervaringsplaats. Zij verzorgen het onderhoud zoals maaien, snoeien en het beloopbaar houden van de wandelpaden. 
  • Gemeente Bronckhorst is vanaf het allereerste begin zeer nauw betrokken geweest en heeft zich enorm ingezet voor de realisatie. Erik Mol, beleidsmedewerker Duurzaamheid en Milieu bij de gemeente wordt heel veel gevraagd om lezingen en presentaties te geven over het park en de betrokkenheid van de gemeente daarbij. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina