Werklandschappenlabel

Het gebruik van het NL Gebiedslabel en het NL Terreinlabel is een methode om duurzaamheid te meten. Beide labels helpen om in beeld te krijgen hoe duurzaam een bedrijventerrein is en waar verbetermogelijkheden liggen. Met ruim 60 bedrijventerreinen te hebben geanalyseerd kunnen we ook een goede benchmark leveren.

Wat is het doel?

Door het huidige duurzaamheidsniveau te bepalen en ambitieniveaus vast te stellen, wordt het mogelijk om tijdens het verduurzamingsproces proces te meten en monitoren. Hiermee wordt inzichtelijk of de maatregelen die je treft effectief en efficiënt zijn. Daarnaast kun je de rapportages en certificeringen gebruiken voor reporting doeleinden als de EU Taxonomie, SFDR en CSRD. Geeft het invulling aan 11 van de 17 SDG doelen. De methodiek heeft veel aandacht voor de borging van het beheer. Aanvullend is het mogelijk om (met behulp van partners) ook een kosten en batenanalyse te maken.  

Wanneer gebruik ik het?

Je kunt de tool in elke fase van het verduurzamingsproces gebruiken, maar het liefst doe je dit zo vroeg mogelijk. Hoe eerder je de monitoring uitvoert, hoe beter je kunt sturen op efficiënt gebruik van je middelen. Om het proces minder kostbaar te maken is het mogelijk om het toekomstig ontwerp te prevalideren ten opzichte van je ambities in een Digital Twin. Zo zie je direct wat de effecten zijn van de maatregelen die je wilt treffen en voorkomt dat je achteraf nog aanvullende maatregelen nodig hebt en kosten maakt.  

Hoe werkt het?

Deze methode is niet zelfstandig uit te voeren, maar via NL Greenlabel of door een NL Terreinlabel expert. Terreinlabel experts zijn door NL Greenlabel opgeleid om integraal advies uit te brengen en hier rapportages te maken. De rapporten geven middels een dashboard inzicht in de volgende thema’s Klimaat, Gezondheid en Biodiversiteit. Binnen deze thema’s wordt er gekwantificeerd in kaart gebracht hoe een terrein of gebied scoort op Hittestress, Wateroverlast, Geluid, Hinder, Mobiliteit en Biodiversiteit. NL Greenlabel heeft twee methodieken om een ambitieniveau te bepalen én om duurzaamheid in de buitenruimte meetbaar te maken: het NL Gebiedslabel voor bedrijventerreinen en het NL Terreinlabel voor bedrijfskavels.   

De integrale methodiek bestaat uit 8 thema’s. Onder deze thema’s vallen 32 indicatoren, afhankelijk van welke methodiek je gebruikt. Elke indicator bestaat uit vijf prestatieniveaus waarmee punten samenhangen. Hoe hoger het aantal punten, des te hoger de totale score. Voor iedere individuele indicator kan een ambitieniveau worden bepaald. De score loopt van NL Gebiedslabel A (Excellent) tot en met NL Gebiedslabel G (Verbetering is noodzakelijk).  

NL Greenlabel of expert faciliteert het gesprek met de stakeholders om alle ambities te bespreken. Zij kunnen ook meedenken vanuit hun kennis en expertise om de ambitie concreet te maken door relevante partijen met kennis en kunde aan te laten sluiten. 

Proces: 

Geïnteresseerd in het toepassen van de methodiek of heb je behoefte aan aanvullende informatie? Neem contact op met projecten@nlgreenlabel.nl en ontvang gratis een voorbeeldrapportage.  

Meer tools en instrumenten

Om je van brainstorm tot realisatie te helpen bij het creëren van een werklandschap bieden we nog meer tools aan. Ontdek ze allemaal.