Innovatie Adoptiegroen - HoogTij

Adoptiegroen (beheer door bewoners)

Hoogtij Zaanstad

Bedrijventerrein HoogTij omvat 130 ha gelegen tussen Noordzeekanaal en de polder Westzaan (Natura 2000-gebied). Vanaf het begin van de ontwikkeling van het terrein rond 2000 tot en met heden is het uitgangspunt de ontwikkeling van een duurzaam bedrijventerrein met toekomstwaarde geweest. Richting het einde van de ontwikkeling wordt aangesloten bij actuele ontwikkelingen omtrent natuurinclusief en biodivers ontwikkelen. De bewoners rondom Westpoort en HoogTij wilden de openbare ruimte van HoogTij groener en recreatiever maken.

Aanpak

Bewoners hebben in overleg met de gemeente een groenplan gemaakt. Met het idee om meer wandelpaden aan te leggen en meer groen te planten. Op HoogTij is sprake van adoptiegroen. Dit houdt in dat diverse stukken openbare ruimte onderhouden worden door buurtbewoners.

Onderscheidingen

Een van de drie genomineerden voor meest klimaatadaptieve en natuurinclusieve bedrijventerrein 2023.

Door de jarenlange samenwerking en voortdurende inzet van alle betrokken partijen is HoogTij uitgegroeid tot een groen en toekomstbestendig bedrijventerrein. Met de geplande aanleg van een 10 hectare groot park aan de noordkant van HoogTij en verdere groene ontwikkelingen in de komende jaren, is het terrein een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijventerreinen.

Aantrekkelijke werkomgeving en verblijfsomgeving op lange termijn.

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

Van oorsprong was het terrein op traditionele en functionele wijze ingericht, dus met gazon, ruw gras, struiken en bomen. Afgelopen jaren zijn delen van het bestaande ruw gras zones ingericht met plantvakken met struiken en bomen.
Ook zijn diverse groenstroken ingezaaid met kruidenmengsels .

fiets Fietsen

HoogTij is naast een bedrijventerrein een gebied waar mensen fietsen, wandelen en de hond uitlaten. Tijdens de ontwikkeling van het terrein was de openbare ruimte voor een deel ingericht. Zoals het fietspad over de Kanaaldijk en de aansluiting van het fietspad op de fietsbrug over de Westzanerweg 

onderhoud Onderhoud

Er is op HoogTij sprake van adoptiegroen. Dit houdt in dat diverse stukken openbare ruimte in (extensief) onderhoud zijn bij buurtbewoners die deze stukken handmatig onderhouden ten behoeve van het versterken van de biodiversiteit op deze terreindelen. De kruidenmengels worden bijvoorbeeld met de zeis onderhouden om de biodiversiteit zo optimaal mogelijk te stimuleren.

bewegen1 Wandelen

Naar aanleiding van het groenplan is de openbare ruimte nu verder opgeknapt. Met meer groen en wandelpaden, naar het plan van de bewoners 

 

huis Wonen

In de overgangszone naar de woonbebouwing van Westzaan is voorzien in een groene overgang. Zo zijn taluds ingeplant met wilgen en is een grote waterpartij gerealiseerd met vogeleilanden en natuurvriendelijk oevers.

Geleerde lessen

  • De ontwikkeling van HoogTij wordt vormgegeven in samenspraak met Port of Amsterdam. Ervaringen in het Zaanse worden zo gedeeld met de ervaringen uit het Amsterdams havengebied. 
  • Daarnaast heeft HoogTij deel uitgemaakt van het programma Circulaire Werklocaties van waaruit kennis en ervaringen over circulaire bedrijventerreinen is gedeeld. 
  • Ook zijn projectbetrokkenen bij HoogTij actief op andere bedrijventerrein in Nederland, waardoor ervaringen onderling kunnen worden uitgewisseld. 

Samenwerkingsvormen

  • Door de unieke jarenlange samenwerking tussen Parkmanagement, de bedrijven, gemeente en Port of Amsterdam als ontwikkelaars en omwonenden is HoogTij een groen en toekomstbestendig bedrijventerrein geworden. 
  • De bedrijvenvereniging is zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud kan snel schakelen in samenwerking met de gemeente (ontwikkelaar van HoogTij). Dit heeft als groot voordeel dat bij overeenstemming over het realiseren van groen dit snel geeffectueerd kan worden en afspraken omtrent onderhoud ook direct te maken zijn.
  • De vergroting van de biodiversiteit is vooral gerealiseerd door initiatieven van en samenwerking met de omwonenden en bedrijven. De omwonenden zijn al jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van dit bedrijventerrein door via een structureel bewonersoverleg dat diverse keren per jaar plaatsvindt over de ontwikkelingen en plannen in het gebied. Dit overleg voeren de gemeente (ontwikkelaar van HoogTij) en parkmanagement samen, net zoals de gemeente op de ledenvergadering van de bedrijvenvereniging ook altijd een update geeft over de ontwikkeling van het terrein en inzet die gepleegd wordt om het terrein te verduurzamen. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina