Innovatie Parkeergarage Transferium Den Bosch

Inpassing Natura 2000

Parkeergarage Transferium Den Bosch

De unieke ligging van het Transferium Den Bosch met plek voor 1100 auto’s en 240 fietsen, nabij een Natura 2000-gebied, vroeg om een zorgvuldige inpassing met aandacht en respect voor de omgeving.

Aanpak

‘Het groenste transferium van Nederland’, zoals de gemeente ‘s-Hertogenbosch het noemt, is energieneutraal, energieleverend en met groene gevels in de omgeving ingepast. Met klimplanten om bijna het hele gebouw aan het zicht te onttrekken. In het ontwerp is flink rekening gehouden met duurzaamheid, ecologie en beleving van de omgeving. 

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

biodiversiteit Biodiversiteit

Het gebouw gaat op in de groene omgeving door gebruik te maken van 500 klimplanten in grote maten. De aanplanthoogte is wel tot 6 meter. Deze klimplanten vormen gezamenlijk 4.000 m2 aan groengevel vormen. Door een mix aan plantensoorten verandert de gevel door de seizoenen.

Wintergroene beplanting beperkt de uitstraling van licht en geluid naar buiten toe jaarrond zoveel mogelijk. De beplanting tegen de gevel vangt gedurende het gehele jaar fijnstof af.

Aan het gebouw hangen kasten voor vogels, vleermuizen en bijen.

circulair Circulair

De nestgelegenheden zijn gemaakt van hout van bomen die voor de bouw werden gekapt.

energie Energie

De 1.500 zonnepanelen op het dak van het gebouw leveren twee keer zoveel energie dan dat de parkeergarage gebruikt. Deze energie wordt opgeslagen en slim ingezet voor het opladen van fietsen, auto’s en transferiumbussen. Het transferium is daarmee een batterij voor de stad.

water Water

Het regenwater (van het dak) loopt weg in wadi’s rondom het gebouw.

Geleerde lessen

  • Handiger was geweest om de natuurinclusieve voorzieningen zoals nestgelegenheden meteen in de gevelpanelen op te nemen in plaats van later toevoegen. 
  • Het tijdstip van aanplanten goed laten aansluiten op de voorbereiding en voorgroei en formaat van de klimplanten. Sommige klimplanten (bijv. klimop) groeien langzamer in Nederlands klimaat en moesten elders in zuidelijker Europa worden gehaald om bij oplevering al een groen beeld te hebben. Dit is minder duurzaam dan lokaal gekweekt en kost meer transport. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina