Slimme fijnstofafvanger en ontmoetingsplek in een

DRU Industriepark Ulft

Slechte luchtkwaliteit blijft een groeiend probleem. Fijnstof is een onzichtbare sluipmoordenaar voor de gezondheid. Volgens TNO kan elke extra microgram fijnstof per kubieke meter de levensverwachting met zes maanden verkorten. Fijnstof is schadelijk, omdat het via de longen en je bloed in alle vitale organen gaat zitten. Luchtkwaliteitsproblemen ontstaan o.a. door industriële activiteiten en verkeer op bedrijventerreinen 

Aanpak

Urban Oases zijn groene longen vol innovatieve technologie. Een fijnstofmagneet zuivert tot wel 40.000 m³ per uur vervuilde lucht. Elektriciteit wordt opgewekt met zonne-energie. De installatie is 8 meter hoog met een oppervlakte van 25m². Tegelijkertijd functioneert het als ontmoetingsplek. 

Het fijnstof-filtersyteem in Urban Oases vangt niet alleen fijnstof af (deeltjes van 500 nanometer en groter), maar ook ultrafijnstof (deeltjes van 1 tot 500 nanometer). Het resultaat: schone lucht stroomt via een trechter de omgeving van de Urban Oases in. 

Fijnstofreductie heeft ook invloed op klimaatverandering: minder deeltjes in de lucht zorgen zelfs voor minder extreem weer.  

Het prototype draait al succesvol in Ulft, maar de ambitie gaat verder.  De wens is om dit systeem naar prominente locaties op bedrijventerreinen te brengen. Daar waar het effect op de luchtkwaliteit duidelijk meetbaar is en waar zichtbaar impact kan worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijventerreinen waar betoncentrales staan, hier is vaak een erg hoge concentratie van fijnstof aanwezig. 

Onderscheidingen

  • Achterhoek Open Innovatieprijs 2021 ?
Werklandschappen van de Toekomst

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op

Geleerde lessen

  • De Urban Oases is meer dan zomaar een luchtfilter; het is een krachtig symbool in de strijd tegen luchtvervuiling.
  • Een Urban Oase staat gelijk aan het effect van 100 gemiddeld grote bomen. Hier is niet altijd ruimte voor. Of het kost tijd voordat bomen volgroeid zijn.  
  • Continue luchtzuivering van 40.000 m3/uur.
  • Invloed luchtzuivering op 600 meter afstand merkbaar.
  • Functioneert bij alle windsnelheden. Hoe hoger de windkracht , des te groter de capaciteit.
  • Geruisloos systeem.
  • Extreem laag energieverbruik.
  • Weinig tot geen onderhoud.
  • Draagt bij aan biodiversiteit met de beplanting. 

Samenwerkingsvormen

  • Zo’n twintig Achterhoekse bedrijven en instellingen hebben zich aan het project verbonden. De ontwikkeling van het eerste prototype is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Gelderland en een bijdrage van de bedrijven.

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina