

Noord-Brabant sluit overeenkomst voor toekomstbestendige bedrijventerreinen
De provincie Noord-Brabant gaat haar schouders zetten onder de hoognodige vergroening en het klimaatbestendig maken van bedrijventerreinen. Gedeputeerde Stijn Smeulders van de provincie ondertekende samen met Fred Schoorl, bestuurslid van Werklandschappen van de Toekomst hiervoor de zogenoemde Green Deal. Dit is een intentieverklaring waarin beide partijen aangeven de komende tien jaar samen te werken aan de overgang naar toekomstbestendige bedrijventerreinen.
Dat de 4.000 bedrijventerreinen die ons land telt op de schop gaan is hard nodig. Slechts 1 procent van de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen in Nederland bestaat nu uit natuur. In Noord-Brabant liggen ruim 600 van deze grijze, versteende werkomgevingen en maar liefst 38 procent van de bevolking werkt op zo’n ongezonde en weinig inspirerende locatie.
De gedateerde terreinen kampen op zomerse dagen veelvuldig met hittestress en bij heftige neerslag met forse wateroverlast, wat geregeld leidt tot schade aan gebouwen en wegen. Bomen en planten verkoelen, vangen water op en zuiveren de lucht. Het toekomstbestendig maken en vergroenen van bedrijventerreinen zorgt dan ook voor (psychisch) gezondere werknemers en biedt tevens grote kansen voor de biodiversiteit, die in ons land erg onder druk staat.
Gedeputeerde Stijn Smeulders en bestuurslid Fred Schoorl van Stichting Werklandschappen van de Toekomst bekrachtigen de Green Deal met een stevige handdruk. @Fotoburo Bolsius.
Aanpak ‘Grote Oogst’
In Noord-Brabant leveren bedrijventerreinen een grote bijdrage aan de werkgelegenheid en innovatiekracht. Voor een toekomstbestendige Brabantse economie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat is de omschakeling naar duurzame bedrijventerreinen een belangrijke voorwaarde. De uitdaging voor de provincie zit vooral in het vergroenen en verduurzamen van bestaande werklocaties. Om die reden is in 2021 in Noord-Brabant gestart met de aanpak ‘Grote Oogst’, die erop gericht is om op bedrijventerreinen waar de grootste winst te behalen valt samen met partners sneller te verduurzamen. De samenwerking met Werklandschappen van de Toekomst past hier goed bij.
‘Op bedrijventerreinen komen bijna alle uitdagingen van deze tijd bij elkaar. Als het gaat om klimaatadaptatie, hitte en warmte, maar ook over aantrekkelijk werkgeverschap, biodiversiteit, de energietransitie en innovatiekracht. Het is in ieders belang om daar goede oplossingen voor te vinden, zeker ook voor de ondernemers zelf,’ aldus gedeputeerde Stijn Smeulders. ‘We hopen dat deze nieuwe stap nog meer bedrijven en bedrijventerreinen aanmoedigt om na te denken over slimme oplossingen voor de toekomst en dat ze zich aanmelden om mee te doen.’
‘Nieuw normaal’
Werklandschappen van de Toekomst is een brede coalitie, die met innovaties op diverse terreinen toewerkt naar toekomstgerichte, groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen in heel Nederland. In een groot onderzoeksprogramma werken we met vier zogenoemde ‘living labs’ en tien ambassadeursterreinen. Deze living labs fungeren als proeftuinen, waar bijvoorbeeld onderzoek wordt gedaan naar de koelende waarde van groene gevels en het effect van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit van werknemers. Met deze lerende aanpak moeten uiteindelijk minimaal duizend bedrijventerreinen stappen zetten richting toekomstbestendige ‘werklandschappen’. Om deze transitie te versnellen wordt samengewerkt met provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven, ondernemersverenigingen, bedrijventerreinen zelf en andere stakeholders. Samen wordt gewerkt aan onderzoek, innovatie, opschaling en kennisdeling om uiteindelijk te komen tot een ‘nieuw normaal’. De werving voor living labs en ambassadeursterreinen in Noord-Brabant is nu gestart.
Green Deals
In maart vorig jaar tekende de provincie Zuid-Holland de eerste Green Deal. Noord-Brabant is de tweede provincie die de overeenkomst aangaat.
Namens Werklandschappen van de Toekomst ondertekende bestuurslid Fred Schoorl de Green Deal met de provincie Noord-Brabant. ‘Noord-Brabant geeft als provincie met traditioneel veel bedrijvigheid het goede voorbeeld: samenwerken in Green Deals. Ons land werkt aan een toekomstbestendige economie, waarin ruimtelijke kwaliteit, biodiversiteit en brede welvaart ‘key’ zijn. Dat Noord-Brabant meedoet met onze gedeelde missie is dus heel waardevol. Juist op regionaal en lokaal niveau moet het gebeuren, precies dáár waar provincies als verbinder meerwaarde hebben. Koploper Noord-Brabant krijgt met deze Green Deal cofinanciering, en het vestigings- en werkklimaat maken een stap naar een duurzame toekomst. De kracht van Brabant zit in samenwerken, en precies dat is nodig. Samen komen we verder.’