Terugblik: Inspiratie en innovatie bij HAS Green Academy

Werklandschappen van de Toekomst 7 november 2024

Bij HAS Green Academy werd feest gevierd op donderdag 10 oktober 2024. Het was de officiële opening van de allereerste tweejarige HBO opleiding op de HAS, de Associate degree Groene Leefomgeving. En het was de kick-off van het Interreg Vlaanderen- Nederland project Klimaat Robuust Stadsgroen. De middag stond vol van inspiratie rond het thema ‘De toekomst van de groene stad’. HAS Green Academy is coalitiegenoot van Werklandschappen van de Toekomst en het programma was daarom ook goed vertegenwoordigd met inspirerende sessies.

Bekende sprekers als Maartje Bregman (dagvoorzitter), Ralph Geers (wethouder gemeente ’s-Hertogenbosch), Nico Tillie (TU Delft) en Nico Wissing (NL Greenlabel) wisten de aanwezigen uit Nederland en Vlaanderen te boeien met hun visie en ideeën voor een groene toekomst. Tijdens de deelsessies werd dieper ingegaan op het thema, met bijdragen van organisaties als Arcadis, Kragten, Universiteit Gent, Koninklijke VHG en NL Greenlabel. Daarna ging een deel van de studenten van de net gestarte opleiding Ad Groene Leefomgeving op het podium in gesprek met Lodewijk Hoekstra (NL Greenlabel) over hun toekomstige carrière in het groen, wat leidde tot veel enthousiasme en nieuwe inzichten. Ook werd de samenwerking met NL Greenlabel officieel bekrachtigd.

Inzoomen op het Werklandschap van de Toekomst

Marc van Rosmalen (Koninklijke VHG) en Steven Kamerling (NL Greenlabel) stonden centraal in één van de deelsessies en namen de deelnemers mee in het programma Werklandschappen van de Toekomst en de ontwikkeling van het ‘Werklandschaplabel’. Marc, in zijn rol als bestuurslid van Werklandschappen van de Toekomst, beet de spits af met een introductie over dit programma. Vervolgens nam Steven het stokje over en gaf voor het eerst een presentatie over het werklandschaplabel, een primeur voor de aanwezigen!
Steven vertelde hoe het werklandschaplabel de transitie naar toekomstbestendige werklandschappen kan ondersteunen en welke actoren een belangrijke sleutel zijn voor het succes van het werklandschaplabel. Hij ging dieper in op de opbouw van het label, dat inspeelt op urgente hedendaagse thema’s en toekomstige uitdagingen. Het label heeft niet alleen als doel om praktische oplossingen aan te bieden, maar ook om te inspireren, motiveren en stimuleren. Zo is het niet de uiteindelijke score die telt, maar vooral de vragen en bewustwording die onderdeel zijn van het label doen ertoe, wat leidt tot verandering naar een Werklandschap van de Toekomst.

Maquette: doelen visueel gemaakt

Kim van der Leest, verbonden aan Werklandschappen van de Toekomst, was aanwezig om uitleg te geven over een twee indrukwekkende maquettes, ontwikkeld in samenwerking met studenten van TU Delft. De maquettes maken de doelen van het programma visueel. Met behulp van projectietechniek verandert de grotere maquette in een aantal stappen, van een versteend terrein vol auto’s, naar een werklandschap dat klaar is voor de toekomst. Een bijbehorende detailmaquette die op 10 oktober opgesteld was toont een uitwerking van onder meer een logistieke hub, energiehub en meer ruimte voor natuur en mens.
De maquette gaf een goed beeld van de ambities waar het programma naar toe werkt en gaf de aanwezigen stof tot nadenken. Met veel positieve reacties en instemmende vragen vanuit de zaal, was het duidelijk dat de toekomst van werklandschappen de aandacht heeft gekregen die het verdient.

 

Deel deze pagina