Utrechtse bedrijventerreinen starten als Living Lab en Ambassadeursterrein Werklandschappen van de Toekomst

Werklandschappen van de Toekomst 12 december 2024

Drie bedrijventerreinen in de provincie Utrecht behoren tot de eerste twaalf terreinen van Nederland die worden klaargestoomd tot inspirerende werklocaties voor de toekomst. Bedrijventerrein Ambacht/Nijverkamp in Veenendaal en Nieuw Overvecht in Utrecht zijn door de selectiecommissie van Werklandschappen van de Toekomst verkozen tot ‘Ambassadeursterrein’. Lage Weide in Utrecht is benoemd tot ‘Living Lab’. Op deze Utrechtse bedrijventerreinen wordt binnenkort begonnen met onderzoek en innovatie, waarna ze als voorbeeldlocaties kunnen dienen voor de rest van Nederland.

De provincie Utrecht tekende dit voorjaar een Green Deal met Stichting Werklandschappen van de Toekomst. Hierin werd afgesproken de komende jaren samen te werken aan de overgang naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. Iets wat tevens van groot belang is voor een florerende economie. In de provincie Utrecht liggen zo’n 160 bedrijventerreinen. Hierop zijn ongeveer 16.000 bedrijven gevestigd, goed voor 175.000 banen. Deze bedrijventerreinen zijn vaak sterk versteend, waardoor ze gevoelig zijn voor de negatieve effecten van klimaatverandering.

‘Bedrijventerreinen zijn dé motor van de Utrechtse economie,’ zegt gedeputeerde André van Schie (economie). ‘Met deze drie pilots willen we ervoor zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Het is een geweldige kans voor de drie gekozen bedrijventerreinen om groener, gezonder en aantrekkelijker te worden voor ondernemers en werknemers en zo ook een voorbeeld te zijn voor ál onze bedrijventerreinen, bestaande en nieuwe!

<tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Gedeputeerde André van Schie (Economie) in gesprek met Fred Schoorl, bestuurslid Werklandschappen van de Toekomst

Bekendmaking van het Living Lab en de Ambassadeursterreinen in de provincie Utrecht: Bedrijventerrein Ambacht/Nijverkamp in Veenendaal en Nieuw Overvecht en Lage Weide in gemeente Utrecht.

Werklandschappen Utrecht Fred Schoorl

Fred Schoorl met op de achtergrond Laurens de Lange, voorzitter selectiecommissie Living Labs en Ambassadeursterreinen

Inspirerende voorbeelden

Ook gedeputeerde Has Bakker (Klimaatadaptatie) is enthousiast: ‘De drie Utrechtse bedrijventerreinen zijn geselecteerd op basis van hun groene ambities en plannen. Dit maakt ze inspirerende voorbeelden voor andere bedrijventerreinen in de provincie. Living Lab Lage Weide is een echte koploper op het gebied van vergroening en klimaatadaptieve maatregelen. Hier zal verder onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit van groene innovaties én naar de impact van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit.’

De drie bedrijventerreinen in Utrecht, die gaan deelnemen aan het programma, worden door de selectiecommissie van Werklandschappen van de Toekomst eveneens geroemd om hun ambities. ‘Deze bedrijventerreinen kiezen bewust voor de rol van koploper. Hoewel nog niet alles bekend is over het programma dat we samen gaan doorlopen, hebben zij alle vertrouwen in de meerwaarde voor de aanwezige bedrijven op het terrein. Als selectiecommissie hebben we niet alleen naar de schriftelijke indiening van de aanvragen gekeken; daarnaast hebben we de locaties ook bezocht. Zo konden we tijdens goede dialogen ons beeld compleet maken,’ aldus voorzitter Laurens de Lange van de selectiecommissie Werklandschappen van de Toekomst.

Noodzaak

Dat bedrijventerreinen op de schop gaan, is op alle fronten hard nodig. Veel terreinen zijn niet klimaatbestendig. Op zomerse dagen is het er snikheet en bij flinke regenval is er al snel sprake van hevige wateroverlast. Dit zorgt voor schade aan wegen en gebouwen. Daarnaast geldt voor de meeste bedrijventerreinen dat het onaantrekkelijke, grauwe werklocaties zijn. Slechts één procent van de honderdduizend hectare aan bedrijventerrein bestaat uit natuur. Ook voor de biodiversiteit valt er dus veel te winnen.

Proeftuinen

De afgelopen maanden meldden zich in heel Nederland 43 bedrijventerreinen aan voor het programma. Daaruit heeft de werving -en selectiecommissie vier Living Labs en acht Ambassadeursterreinen gekozen. Op de Living Labs, die fungeren als een soort proeftuinen, wordt vooral onderzoek verricht en zullen uitvindingen worden getest. Zo zal er bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de koelende waarde van groene gevels en het effect van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit van werknemers.

Op de Ambassadeursterreinen zullen de geteste innovaties breed worden toegepast, zodat zij kunnen gaan gelden als inspirerende voorbeeldlocatie voor een Werklandschap van de Toekomst.

‘Nieuw normaal’

Werklandschappen van de Toekomst is een brede coalitie van organisaties, die zich inzetten voor een transitie naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. De missie van Werklandschappen van de Toekomst is dat binnen acht jaar duizend bedrijventerreinen in ons land stappen aan het zetten zijn naar een duurzame, gezonde en groene toekomst. Om deze beweging te versnellen wordt samengewerkt met provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven, ondernemersverenigingen, bedrijventerreinen zelf en andere stakeholders. Samen wordt gewerkt aan onderzoek, innovatie en kennisdeling om uiteindelijk te komen tot een ‘nieuw normaal’.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Werklandschappen van de Toekomst? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Deel deze pagina