50% groen norm

Ecomunitypark Oosterwolde

Op het Ecomunitypark wordt letterlijk gestreefd naar balans: gebouwen en de natuur krijgen allebei de ruimte op het terrein: 55% van het gebied bestaat uit groen en water en 45% wordt bebouwd. 

Onderscheiding

Het park kreeg in 2022 de prijs voor Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein. 

Ontwikkeling van een ecologisch werklandschap.

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

Bijna niets is hier ingezaaid, de wilde planten komen vanzelf op. De natuur in het gebied is op een spectaculaire manier hersteld en in balans gekomen.

Onder de heggen zitten meerdere addernesten, in het gras vind je ringslangen en verderop leven dassen in een burcht. De zeldzame boomkikker vond zijn plek op het terrein, net als zeldzame orchideeën. Ook hagedissen, steenmarters, vossen, reeën en uilen komen hiervoor.

educatie Educatie

Ecomunitypark inspireert, informeert en deelt haar kennis met diverse gemeenten in Nederland en in Bremerhafen.

onderhoud Onderhoud

Op het terrein wordt gestuurd met actief biologisch beheer en verder mag de natuur haar gang gaan. Een paar keer per jaar maait de hovenier stroken de wilde bloemenvelden met een handmaaier volgens de sinusmethode. Een methode die goedkoper is dan regulier tuinonderhoud.

Bij sinusbermbeheer wordt ieder jaar zo’n 70% van de vegetatie gemaaid; 30% van de vegetatie blijft staan, een deel hiervan zelfs langer dan één jaar. Er wordt gewerkt met slingerende maaipaden, zogenaamde sinuspaden. Zo ontstaat een gelaagde berm met verschillende microklimaten (warm, koud en neutraal). Dieren kunnen in deze klimaten voedsel vinden, schuilen, overwinteren en zich voortplanten. Daarnaast verschraalt de bodem en ontstaat een meer kruidenrijke vegetatie, die geschikt is voor insecten zoals vlinders en bijen.

water Water

Wadi’s zijn aangelegd om water vast te houden en trekken biodiversiteit aan. Ook is de oude beek die er ooit stroomde is weer blootgelegd, waardoor trekvissen naar nabijgelegen kanalen kunnen zwemmen. De strandplevier, die normaal alleen aan de kust voorkomt, broedt op de helling van de beek.

Geleerde lessen

  • Uitzoeken hoe je het precies wil aanpakken kost veel tijd. Doe vooral inspiratie op bij anderen.  
  • Zoek de samenwerking op met provincie, gemeenten en het onderwijs. De overheid hielp met subsidies en soepele bouwregels: op het terrein mag regelvrij en welstandsvrij gebouwd worden, een belangrijke voorwaarde om te kunnen experimenteren en pionieren. En het onderwijs betaalt mee. 

Samenwerkingsvormen

  • Ondernemers die zich willen vestigen op het terrein zijn verplicht om extra grond te kopen: wil je een gebouw van 1.000m2 wil, dan koop je 2.500m2 grond. Die extra grond wordt bijna volledig ingezet voor de biodiversiteit. Voor de bouw van gebouwen zijn geen regels.  
  • Riolering is er niet, ondernemers moeten zelf zorgen voor de zuivering van hun afvalwater, zodat het via de beek afgevoerd kan worden. 

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina