Bomen als windbreker zuidplein Amsterdam

Bomen als windbreker

Amsterdam Zuidas

Vaak treedt windhinder op rondom hoge gebouwen. Goed geplaatste bomen beschermen als windsingels voetgangers, fietsers en terrassen tegen harde wind. En dragen zo bij aan het creëren van aangename verblijfsplekken in de openbare ruimte.

Aanpak

De windhinder tussen hoge gebouwen is bedwongen met sierlijke en sterke bomen als natuurlijke windbreker. Alternatief was een windscherm geweest van 10 meter hoog en 80 meter breed wat het probleem alleen maar zou verplaatsen. Op een ondergrondse parkeergarage zijn zeventig groeiplaatsen voor bomen in het gebouw geïntegreerd in verzonken bakken. Deze dienen ook als zitplekken.

Bomen als natuurlijke windbreker

Thema's

biodiversiteit Biodiversiteit

Er is gekozen voor een diversiteit aan bomen voor een bijdrage aan de biodiversiteit. Ook zijn boomsoorten gekozenen die beter bestendig zijn tegen takbreuk door harde wind.

energie Energie

De bescherming van het gebouw met groen tegen de wind draagt bij aan minder warmteverlies.
Goed geplaatste windsingels beschermen gebouwen tegen harde wind. Adequaat aangelegde boomsingels kunnen leiden tot wel 10% energiewinst in aangrenzende gebouwen, zelfs als deze al optimaal geïsoleerd zijn. Bomen aan de zuid- en westzijde hebben in Nederland het meeste effect.

bewegen1 Wandelen

Aantrekkelijkere looproutes door minder windhinder.

Geleerde lessen

  • De bomen op het Zuidplein, bij het WTC, staan in relatief kleine bakken boven op de parkeergarage. Dankzij het computergestuurde irrigatiesysteem, zijn de bomen hier toch al 20 jaar oud, terwijl een verwachtte levensduur van 15 jaar ingecalculeerd was. 
  • Bij nieuwe parkeerkelders is nu ook de afspraak dat hier minimaal een pakket van anderhalve meter grond op ligt, zodat beplanting hier op een gezonde wijze kan groeien. 

Ontdek alle innovaties van Amsterdam Zuidas

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina