Lunchplein uit de wind en hitte Mahlerplein Amsterdam Zuidas

Lunchplein uit de wind en hitte

Amsterdam Zuidas

Mahlerplein

Het plein tussen de hoge kantoorgebouwen was een stenige, winderige doorvoerplek voor kantoormensen, haastig op weg naar hun werk.In 2016 is er een fietsenstalling onder het plein aangelegd en heeft de stad deze kans gelijk aangepakt om het plein om te turnen van een grijze grauwe uitstraling naar een fijn groen rustpunt in het zakelijke hart van Amsterdam. 

Aanpak

Voor het plan van de herinrichting werden (kantoor)bewoners en belanghebbenden ondervraagd door de hoofdontwerper openbare ruimte van de Zuid As, waaruit bleek dat de belangrijkste uitgangspunten waren: verbetering van het windklimaat op het plein en sterke vergroening. Een studie is uitgevoerd naar het windklimaat op het plein. Hieruit kwam naar voren dat een gesloten kroondak van bomen een significante bijdrage levert aan de verbetering van het windklimaat op het plein. Zo kon het plein tegenwicht bieden aan al het steen van de kantoren en tegelijkertijd een aangename verblijfplaats worden.  

Onderscheidingen

Genomineerd beste bomenproject van 2018 🏆

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

N.a.v. de studie naar het windklimaat is er gekozen om bomen met een grote maat, waaronder grote meerstammigen, aan te planten.  Het betreft bomen Robina pseudoacacia en Gleditsia triacanthos in verschillende vormen en variëteiten. Er is verder gekozen voor dit boomsortiment met een enigszins transparante kroon om recreatie eronder mogelijk te maken. 

bodem Bodem

Om de bomen groot uit te kunnen laten groeien en het kroondak op termijn te realiseren, is op het dek van de fietsparkeergarage een leeflaag van minimaal 80 cm bomengrond aangebracht met verhoogde boomvakken. Deze laag varieert omdat er een hoogteverschil is tussen het treinstation en de andere zijde van het plein. In de breedte hebben de bomen de ruimte gekregen, zodanig dat er gemiddeld per boom ca. 40 m3 doorwortelbare ruimte aanwezig is.

bewegen1 Wandelen

Vanuit het station Amsterdam Zuid, zorgen de rechte looppaden aan de zijkanten van het plein voor de snelle verbinding tussen het station en de kantoren op de Zuidas. Maar wanneer men de binnenkant van het plein betreedt, komt de bezoeker terecht in een aangename groene verblijfsruimte. Deze wordt gesplitst door een pad dat geïnspireerd is op een bliksemflits. Deze natuurlijke, organische vorm maakt, samen met de bomen en gras, het plein aantrekkelijk om te verblijven en te ontspannen 

water Water

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. Tussen de ondergrondse fietskelder en de bodem waar de bomen in staan, zit een regenwaterbuffer van 750 kuub. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden. 

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving. 

Geleerde lessen

  • In de lente, zomer en vooral tijdens de lunchpauze, wordt er massaal gebruik gemaakt van de groene verblijfs-en ontmoetingsplek. 

Samenwerkingsvormen

  • Om de kwaliteit van aanleg en groei te garanderen is het groen- en grondwerk in zijn geheel uit het civiele bestek gehaald en apart aanbesteed.  
  • De gemeente Amsterdam heeft tevens bewust voor gekozen de bomen zelf te merken op de kwekerij Ebben. Nationale Bomenbank heeft uiteindelijk het werk mogen uitvoeren. 

Ontdek alle innovaties van Amsterdam Zuidas

Bomen als windbreker zuidplein Amsterdam

Bomen als windbreker

Vaak treedt windhinder op rondom hoge gebouwen. Goed geplaatste bomen beschermen als windsingels voetgangers, fietsers en terrassen tegen harde...
Lees meer

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina