Transformatie naar een slim waterbergend verblijfsdak

Amsterdam Zuidas

De directeur van investeringsmaatschappij Breevast raakte geïnspireerd door de High Line in New York. De wens was het bestaande grinddak van het hoofdkantoor te transformeren naar een waterbergend dakpark waar het hele pand van kan genieten. 

Aanpak  

Het sombere grinddak van het hoofdkantoor werd omgetoverd tot een compleet dakpark van 2.150 m2, waarvan 1.600 m2 groen. Hier kunnen de medewerkers lunchen, ontspannen en zelfs vergaderen. Het dakpark heeft een Polderdak als basis gekregen: regenwater wordt daarbij opgevangen, opgeslagen en hergebruikt voor het bewateren van de beplanting. Het bassin dat ontstaat kan dynamisch worden bestuurd. 

Doordat de belasting op het dak varieert van 100 tot 250 kg/m2 is de beplanting hierop afgestemd. Het is één van de grootste dakparken op de Zuidas in Amsterdam. 

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

Vaste planten zijn met siergrassen gemengd voor een rijke variatie aan texturen en kleuren. Door de verschillende bloeitijden van de beplanting kun je de seizoenen optimaal beleven. Ook zijn er veel soorten toegepast die bijen, hommels en andere insecten aantrekken.  

Door slim om te gaan met de substraatdikte was het mogelijk om een divers beplantingsbeeld te maken en was er zelfs ruimte voor een aantal bomen. 

productiviteit Productiviteit

Bij mooi weer kunnen werknemers hier buiten vergaderingen houden omdat op sommige plekken het wandelpad verbreed is als ontmoetingsplek. 

luchttemperatuur Temperatuur

Dakgroen in de vorm van retentie- of Polderdaken kan relatief veel water vasthouden wat effect heeft op de verkoeling. De verdamping kan blijven doorgaan, ook op hete en droge dagen. Hierdoor blijft het op warme dagen langer koeler in de gebouwen en in de omgeving.  

bewegen1 Wandelen

Belangrijk voor het gebruik is de bereikbaarheid. De ingangen naar het gebouw zijn afgestemd met de toegangspaden op het verblijfsdak. Dit biedt de werknemers de mogelijkheid voor een toegankelijke wandeling zonder buiten het gebouw zelf te hoeven gaan.  

Een 150 m lang slingerend pad is slim gesitueerd rondom de al aanwezige installaties op het dak. Het pad varieert in breedte, waardoor er ruime verblijfsplekken ontstaan.  

Zorgvuldig gepositioneerd ten opzichte van de zon kunnen hier overleggen in de buitenlucht plaatsvinden. 

Daarnaast biedt het pad de mogelijkheid om een rondje te lopen en even te genieten van de buitenlucht.  

water Water

Het toegepaste Polderdak is een retentiedak dat is voorzien van een besturingssysteem dat is gekoppeld aan de weersverwachting. Het voert het regen af vlak voordat een bui voorspeld is, zodat het retentiedak zo lang mogelijk gevuld blijft. De dynamische sturing heeft als voordeel dat water langer op het dak kan blijven staan; het kan dan gebruikt worden voor koeling en bewatering.  

Er is dus geen irrigatiesysteem of kraanwater nodig voor de beplanting. Omdat er geen drinkwater nodig is voor besproeiing van de beplanting scoort dit type groen-blauw dak ook bij duurzaamheidscertificeringen.  

Door de dynamische sturing kan het dak ook geleegd worden bij voorspelde vorst. Het watermanagementsysteem van een Polderdak kan op afstand worden bestuurd.  

Door slim te sturen kan het groene dak zoveel mogelijk regen bergen tijdens een hevige regenbui. Het dak heeft een waterbergend vermogen van 70 l/m2. 

Geleerde lessen

  • In dichtbebouwde stedelijke gebieden zijn de bouwkosten van een waterretentie- of Polderdak meestal lager dan de kosten voor traditionele watercompensatie. Dat levert een innovatieve win-winsituatie voor gebieds- en gebouwontwikkelaars.  
  • Een gebruiksruimte op het dak stelt wel specifieke eisen aan de constructie. Deze dient naast het eigen verzadigd gewicht ook de variabele belasting door personen (250 kg/m2) te kunnen dragen.  
  •  Als de dakconstructie niet overal dezelfde draagkracht heeft, kan met verschillende combinaties van opbouw worden gewerkt. Boven de dragende delen van het dak kan bijvoorbeeld een terras worden gemaakt. Ook zwaardere begroeiing, plantenbakken en pergola’s met klimplanten zijn daar mogelijk. De delen met minder draagkracht kunnen bijvoorbeeld met sedum worden beplant.  
  • Bij de ontwikkeling van collectieve daktuinen omringd door hoge gebouwen (en dus veel schaduw), kan men bijvoorbeeld een daktuin positioneren voor meer gebruik tijdens de middag en/of juist meer voor ochtendontmoetingen, afhankelijk van de wensen en de oriëntatie op de zon.  
  •  Voor de aanleg van een verblijfsdak moet een bouwvergunning worden aangevraagd bij de gemeente, bijvoorbeeld voor het maken van een deur naar het dak en het plaatsen van balustrades. Daarvoor moet een bouwtekening van het dak (oude en nieuwe situatie) en een constructieberekening worden aangeleverd.  

 

Samenwerkingsvormen

  • Dit dakpark is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Gemeente Amsterdam in de vorm van de subsidie voor groene daken. Daarnaast droeg Waternet financieel bij aan het besturingssysteem om van het groene dak een Polderdak  te maken. 
  • Karres en Brands was verantwoordelijk verantwoordelijk voor het ontwerp en het beplantingsplan. De Dakdokters traden op als sparringpartner voor de technische uitwerking en de bouwkundige toetsing en voor de uitvoering van het ontwerp. Ook implementeerden ze het Polderdak-systeem in het ontwerp 
  • Het project was tevens onderdeel van Parkdak Zuidas. Samen met Rooftop Revolution, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam Zuidas wilde de Green Business Club Zuidas in het jaar 2020 25.000m2 Parkdak in Zuidas hebben gerealiseerd, dat 2000 kubieke meter water kan vasthouden. Hiermee wordt gezamenlijk bijgedragen aan het op duurzame wijze tegengaan van wateroverlast en het toevoegen van hoogwaardig groen aan dit stedelijke gebied.  

Ontdek alle innovaties van Amsterdam Zuidas

Bomen als windbreker zuidplein Amsterdam

Bomen als windbreker

Vaak treedt windhinder op rondom hoge gebouwen. Goed geplaatste bomen beschermen als windsingels voetgangers, fietsers en terrassen tegen harde...
Lees meer

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina