Innovatie Daktuin Virgo Aalsmeer

Daktuin als groene baken in de stedelijke omgeving

Virgo Greenpark Aalsmeer

Op het braakliggende stuk grond waarop Virgo Aalsmeer is gebouwd stonden verouderde kassen en ook de lege weilanden bleken een minimale biodiversiteitswaarde te hebben. Bij het ontwerp is rekening gehouden met zowel nestelmogelijkheden én de beschikking over voldoende voedsel, zo kan een groene biotoop ontstaan in het verder overwegend industriële gebied. 

Aanpak  

Niet alleen de buitenruimte van dit functionele bedrijfspand, maar ook de spectaculaire daktuin vormt een biodivers groen baken in de stedelijke omgeving.  Gelijk als je aan komt rijden zie je dat de daktuin een prominente plek in het ontwerp heeft gekregen. Niet alleen voor mensen maar juist ook voor insecten en andere dieren. Met grote stukken beplanting. Deze unieke bestemming is ontwikkeld door Heembouw, Heembouw Architecten en Stellar Development.  

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
Keurmerk
baten1 Baten

In samenwerking met Rebel Group is onderzocht wat dit ecologisch, sociaal en financieel bijdraagt. Ecologie kost niet alleen maar creëert met name veel waarde. De belangrijkste conclusie die uit het onderzoek getrokken kan worden, is dat natuur een grote meerwaarde oplevert en een verbindende factor is voor zowel de eindgebruiker, omgeving, eindbelegger en ontwikkelaar.  

Voor de eindgebruikers van Virgo Aalsmeer zijn er maatregelen genomen die, zo blijkt uit ons onderzoek, mogelijk leiden tot een reductie van het ziekteverzuim en een hogere productiviteit. 

biodiversiteit Biodiversiteit

De daktuin van Virgo Aalsmeer, totaal 1.900m2, vormt een groene biodiverse oase voor vogels en insecten. Bij het ontwerp is rekening gehouden met zowel geïntegreerde nestelmogelijkheden én de beschikking over voldoende voedsel, zo kan een groene biotoop ontstaan in het verder overwegend industriële gebied. Rondom het gebouw groeien diverse soorten klimplanten op de gevels en is er een boomgaard van bloeiende bomen geplaatst. 

ontmoeten Ontmoeten

De daktuin is een aangename verblijfsplek voor medewerkers die in de hal werken om buiten te kunnen pauzeren. 

Geleerde lessen

  • In de daktuin komen bomen en planten, en ook de aarde eromheen heeft gewicht. Door verschillende beplantingen verschilt dan ook vrijwel op iedere positie de belasting. Al vroeg kwam de vraag aan de constructeur hoeveel belasting er op het dak aangebracht kon worden. In overleg met de architect en landschapsarchitect is er aangegeven wat de grenzen van de constructie zijn als het gaat om verschillende belastingssituaties. 
  • De taak als bouwer houdt daarnaast niet op bij oplevering. Dan begint het onderhoud van de tuin pas. Nu is er al bij ontwikkeling rekening gehouden door het integreren van een beregeningsysteem. Maar daarnaast vraagt onderhoud en aanplanting de kennis van hoveniers om de tuin tot wasdom te brengen.   
  • Daarnaast is een van de geleerde lessen het nog beter meenemen van eindgebruikers in het verhaal van de daktuin én deze eindgebruikers ook opleiden met betrekking tot het beheer van de natuur en alles wat hierbij komt kijken.   

Samenwerkingsvormen

  • Door een zorgvuldige samenwerking tussen ecoloog en landschapsarchitecten is Virgo Aalsmeer klaar om op lange termijn een directe bijdrage te leveren aan de bestaande flora en fauna. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina