Kantoormoestuin als onderdeel vitaliteitsprogramma en verbinding collega’s

De gezondheid van medewerkers is steeds meer een van de speerpunten van bedrijven. Daarnaast zoeken organisaties naar manieren om collega’s met elkaar te verbinden en overal worden vitaliteitsprogramma’s uitgevoerd.

Aanpak

Drie ambities voor organisaties (vergroenen, verbinden en vitaliteit) zijn in Moeztuyn samengevat:

  • Het opzetten van eetbare tuinen, in de directe kantooromgeving voor medewerkers.
  • Een programma als onderdeel van het vitaliteitsprogramma.
  • Leerzame moestuinlessen worden gecombineerd met teambuilding.
  • Een eetbare tuin waaruit medewerkers kunnen plukken.
  • Een groene overlegplek.

Het doel is om mensen tijdens een werkdag te verleiden om naar buiten te gaan. Een moestuin biedt een bijzondere buitenplek voor een korte werkonderbreking of om met je collega’s te overleggen. Maar ook om te leren over moestuinieren en natuurlijk: plukken.

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

In de moestuin worden groenten, fruit, kruiden en (eetbare) bloemen toegepast.

educatie Educatie

Eens in de twee tot drie weken bijvoorbeeld kan er les gegeven worden in de tuin, onder andere over ‘zorg voor de bodem’, ’teeltplan maken’, ‘soorten gewassen’, et cetera.

ontmoeten Ontmoeten

Na de aanplant kan er met de medewerkers een schets worden gemaakt: maak je eigen teeltplan. Voor de een betekende dat alles kriskras door elkaar en de ander werkt liever in strakke lijntjes. Wat zegt dat over jou? Op deze manier leer je je collega’s net weer even anders kennen!

De tuin is heel geschikt als inspirerende vergaderplek.

ontspannen Ontspannen

Uiteindelijk is het doel ook om meer mensen bewust te maken van het effect van groen. Wanneer je zelf bijdraagt aan een groene en gezonde omgeving is dat goed voor je fysieke en mentale veerkracht. Verbinding met de natuur is stressverlagend en maakt gelukkig.

voedsel Voedsel

De moestuin kan op verschillende plekken worden toegepast, op de manier zoals die het best bij de organisatie past. Bij  Planon Software uit Wijchen sloot de moestuin perfect aan bij hun Well certificate doelstellingen. Inmiddels zit men in het derde seizoen. In het bedrijfsrestaurant komen vele ingrediënten uit de tuin terecht op de menukaart . Medewerkers nemen in het oogstseizoen heerlijke verse groenten en kruiden mee naar huis.

Geleerde lessen

  •  Het combineren van functionaliteiten (vergroening van de werkomgeving combineren met groeneducatie, participatie/teambuilding en aandacht voor gezondheid) leidt tot succes.
  • Je leert je collega’s( van andere disciplines ) beter kennen op een leuke manier via de kantoormoestuin
  • Verschillende lessen in de tuin kunnen via open inschrijvingen worden geboekt. Op die manier kunnen medewerkers iets leren en deze buitenplek ontdekken. De medewerkers vinden hierdoor de weg naar buiten beter tijdens een korte werkonderbreking.

Samenwerkingsvormen

  • De opdrachtgever wordt in het eerste jaar ondersteund bij de activatie van medewerkers. Zo ontstaat er gedurende dat jaar een team van medewerkers die het vanaf daar overneemt. Net als een feestcommissie heb je dan een “moestuincommissie.”
  • Er wordt ook regelmatig samengewerkt met de vaste groenprofessionals van de bedrijven voor de locatie. Bijvoorbeeld samen met de Donker Groep is de locatie bij de Rabobank gerealiseerd.

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina