Innovatie Levend ecologisch prikkeldraad - NIOO Wageningen Campuse

Levend ecologisch prikkeldraad

NIOO-KNAW Wageningen Campus

De ambitie was om de biodiversiteit die verwoest is door het gebouw van het Nederlands Instituut voor Ecologineer te zetten weer terug te krijgen en zelfs te verbeteren. Hierbij is gezocht naar vernieuwende en traditionele technieken.

Aanpak

In plaats van hekken zijn er zogenaamde tuunwallen aangelegd rondom het terrein, met daarop stekelige vlechtheggen van o.a. meidoorn en sleedoorn alsecologisch prikkeldraad’. 

Variatie in het landschap om zoveel mogelijk plant- en diersoorten aan te trekken. Gebouw te gast in landschap.

Thema's

Keurmerk
biodiversiteit Biodiversiteit

De wallen zijn beplant met wel 9.000 heesters van 18 verschillende inheemse soorten. De vlechtheggen bieden tevens nest- en schuilgelegenheid aan vogels en andere kleine dieren. En zorgen voor voedsel in de vorm van zaden en vruchten. Bloeiende struiken trekken wilde bijen, vlinders en andere insecten aan. Deze lijnvormigen hagen zijn bovendien belangrijk voor vleermuizen. Verder bevinden zich op het terrein een vleermuizenkelder en een aantal grote bijenhotels. Met de ecologen van het NIOO is in totaal 9500 m2 inheemse vegetatie gerealiseerd.

educatie Educatie

De buitenruimte is recreatietuin én tegelijkertijd plaats om veldonderzoek te doen.

onderhoud Onderhoud

De Tuincommissie van het NIOO is betrokken bij ontwerp-, aanleg en beheerfase.

veiligheid Veiligheid

De omheining van het NIOO-terrein bestaat uit een aarden wal van 1,5 meter hoog aangebracht met gebiedseigen grond met aan de buitenkant stekelige beplanting.

Samenwerkingsvormen

Medewerkers en vrijwilligers vlechten samen met de Stichting Heg & Landschap de wal tot een ondoordringbare afscheiding. Dit is een proces van meerdere jaren omdat de heesters eerst voldoende groot moeten zijn om te kunnen vlechten.   

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina