Innovatie Hof van Cartesius

Proeftuin creatief circulair ondernemen

Hof van Cartesius - Werkspoorkwartier Utrecht

Landschapsarchitect Charlotte Ernst was niet meer trots op haar titel. De bouwwereld verspilt namelijk veel te veel. Samen met haar zus Bianca en Simone Panda richtte ze samen met twee andere ondernemers Het Hof van Cartesius op waar ze met duurzame ondernemers een circulaire broedplaats bouwden met werkruimte, horeca en vergaderruimte. 

Aanpak

Het Hof van Cartesius is gebouwd op de 4 kernwaarden: Groen, Collectief, Circulair en Werkspoorkwartier. Op alle vlakken wordt er geëxperimenteerd met het terugbrengen van afval en groen bouwmaterialen. Dit is goed terug te zien in de diversiteit van de gevels van gebrand hout, oude skateboards, bamboe tot hopzakken.   

Het vervallen industrieterrein is veranderd in een circulaire oase. Langs het spoor bij het Utrechtse station Zuilen zijn  110 creatieve ondernemers en start-ups gevestigd op 3500 m2 in 8 paviljoens met 1500 m2 groene buitenruimte. De binnentuinen zijn  cruciaal voor het onderlinge gemeenschapsgevoel en kennisuitwisseling. Naast een inspirerende werkomgeving kun je er een bezoek brengen aan een botanische kapper en biologisch café en restaurant. Of duurzaam winkelen bij Kwekerij Stekkers en tweedehands bouwmaterialen kopen.

Onderscheidingen

?2018: Beste Circulaire Werklocatie van Nederland
?2020: Duurzame top 100: Nummer 19
?DUIC Publieksprijs Rietveldprijs

 

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
circulair Circulair

De tuin is 100% opgebouwd uit gedoneerd groen van Utrechtse buren en vrienden. Een gebouw voor 90% gebouwd met bestaande materialen uit de regio.

De gebouwde omgeving in het Hof is beperkt en functioneel. Zo is er meer ruimte voor buiten en wordt er bespaard op grondstoffen en materialen.

Er wordt zo min mogelijk (nieuw) materiaal en grondstoffen gebruikt en men deelt zoveel mogelijk producten. Bouwmaterialen krijgen een tweede (of derde) leven: balken, CLT, deuren, kozijnen, spanten, vloerbalken, schuifpuien. Bijna allemaal materialen die zijn gebruikt werden gezien als afval of restmateriaal.

In de tuin wordt water opgevangen en vind je eetbare planten en wormenhotels om groenafval te composteren. Van het verwijderde plantmateriaal van de Japanse duizendknoop wordt bier gebrouwen.

De gebruikers zijn allemaal duurzame ondernemers die hier een kantoor huren. Ze maken bijvoorbeeld schoenen van stro of ontwerpen een circulaire zitbank.

educatie Educatie

Anderen inspireren en meekrijgen in een stap richting een nieuwe economie is de missie.

Er worden hierover rondleidingen gegeven. Verder zijn er ruimten voor samenwerken & leren van elkaar en voor workshops, presentaties en events. Per week trekken honderden bezoekers naar de paviljoens en gezamenlijke binnentuinen.

Bij de start is samengewerkt met studentengroepen en docenten van meerdere studierichtingen van de Hogeschool van Utrecht. Deze gebruikten Het Hof van Cartesius als hun afstudeeropdracht en onderzoek voor materiaal hergebruik in de bouw.

energie Energie

Het Hof is gasloos en wekt zelf stroom op.

ontmoeten Ontmoeten

Elke gebouwde ruimte is direct met de gezamenlijke binnentuin verbonden om de samenwerking en kruisbestuiving tussen ondernemers te stimuleren. In de groene binnenplaats met wadi en rotstuin komen de hofleden elkaar makkelijk tegen en op die manier kunnen ze elkaar inspireren met ideeën.

huis Wonen

Buurtbewoners mochten meebeslissen over de bestemming van het gebied. Ze kozen dus voor het plan van het Hof met ook een openbaar toegankelijke binnentuin met horecaplek.

Geleerde lessen

  • Ieder hoflid heeft zijn eigen gevel en kantoorinterieur zelf afgebouwd. Zo raakte men direct betrokken  
  • Een groot deel van de installaties was afgeschreven bij andere bedrijven, maar door reparatie nog jaren goed aan het werk op het Hof. 
  • Al het meubilair in Het Hof bestaat uit opgeknapte meubels die nog best een ronde meekunnen. 
  • Oude producten krijgen in Het Hof een heel ander doel: deur wordt raam, spoorrails wordt kolom, Perrondelen worden een vloer, treintijden borden worden gevelbekleding. 
  • Materiaalinspectie en voorbereiding direct na ontvangst streng toepassen en goed organiseren.  
  • De samenwerking met leveranciers, ontwerp, bouwer én opdrachtgever is doorslaggevend voor het succes.  
  • Blijven sturen op de kaders waarbinnen men keuzes kan maken over de inzet van gebruikt materiaal is een must. 

Samenwerkingsvormen

  • Het Hof van Cartesius is een Coöperatie en het bestuur wordt gevormd door de drie oprichters. 
  • Haar 110 “hofleden” zijn niet alleen huurders maar ook mede-eigenaar.  Zij denken actief mee en werken in vele commissies aan de inrichting, beheer en de programmering van Het Hof. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina