Werknemers met elektrische deelfiets naar werk

Lage Weide Utrecht

Bedrijventerrein Lage Weide ligt pal aan de A2. De A2 is filegevoelig, en dat wordt in de toekomst alleen maar erger. Er komen niet alleen veel mensen om te werken, maar er is ook veel logistiek verkeer. Dit alles zorgt voor veel verkeersdruk in het gebied, waardoor er vooral in de spits opstoppingen en vertragingen ontstaan.

Aanpak

Om de verkeersdrukte te verminderen en werknemers vaker op de fiets te krijgen, is in juni 2023 een innovatief deelfietsproject gestart. Het richtte zich op mensen die binnen 30 minuten (elektrisch) fietsen van hun werk wonen.

Lage Weide is het eerste bedrijventerrein in Nederland dat op deze manier deelfietsen beschikbaar stelt voor medewerkers van bedrijven op zo’n grote schaal.

Voor bedrijventerrein Lage Weide bleek de potentie voor de (elektrische) fiets voor woon-werk verkeer groot: 8.000 van de 25.000 medewerkers kunnen per fiets naar hun werk komen. Dat is bijna 1 op de 3 werknemers!

Het ontbrak echter aan een goede first- en last-mile fietsoplossing vanaf de OV-plekken op Lage Weide om dit potentieel verder aan te boren. Met een dekkend netwerk van hubs is dat verleden tijd. Verspreid over het terrein zijn inmiddels zo’n 20 fietshubs geplaatst: slimme verzamelplekken waar je een elektrische deelfiets kunt pakken of achterlaten.

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
energie Energie

De energietransitie dwingt ons naar een duurzaam mobiliteitssysteem te bewegen. Door duurzame mobiliteit in één app aan te bieden, wordt het gebruikers gemakkelijker gemaakt om bewuster te reizen.

fiets Fietsen

Het deelfietsensysteem draagt direct bij aan de bereikbaarheid van het bedrijventerrein en is een perfect voorbeeld van duurzaam reizen.

Werkwijze:

  • Je pakt een Dott-deelfiets in de buurt van je huis.
  • Je fietst naar Lage Weide en parkeert de fiets bij een hub.
  • Op de terugweg doe je hetzelfde, maar dan andersom.
  • Onderhoud en opladen worden geregeld door Dott.
  • Alles werkt eenvoudig via de mobiele app Gaiyo.

Met 110 deelfietsen verspreid over de fietshubs konden medewerkers tijdelijk gratis deelfietsen uitproberen. Daarnaast gaf de pilot het inzicht dat de fietsbereidheid van de medewerkers op Lage Weide groot is.

Sinds de start in juni 2023 zijn er ruim 15.000 ritten gemaakt met de elektrische deelfietsen op Lage Weide. Elke fiets werd gemiddeld 1,6 keer per dag gebruikt, en dagelijks kwamen er 9 nieuwe gebruikers bij. Het systeem werd positief ontvangen door medewerkers – zeker in de beginfase waarin de ritten volledig gratis waren.

Geleerde lessen

  • De inzet van e-bikes blijkt een aantrekkelijke oplossing: ze zijn snel, eenvoudig en bieden een zorgeloze manier van reizen, wat bovendien bijdraagt aan de tevredenheid van werknemers.
  • De populariteit van het project leidde tot een sneller dan verwacht uitgeput budget. Hierdoor werd in mei 2024 een eigen bijdrage van €2,- per rit ingevoerd. Na deze wijziging daalde het aantal maandelijkse ritten van 2.500 naar circa 1.000.
  • Subsidies, waardoor medewerkers de fiets gratis of tegen gereduceerd tarief kunnen gebruiken, blijven niet altijd bestaan. Als werkgever zul je moeten gaan mee-investeren. Samen met andere werkgevers en wegbeheerders.
  • Het project is onderdeel van een bredere ambitie: binnen drie jaar na de start moet het aantal autoritten tijdens de spits op Lage Weide en in het nabijgelegen Wetering-Haarrijn met 5.000 worden verminderd.
  • Kijk verder dan deelfietsen, dit is onderdeel van het hele systeem.
  • De belangrijkste leerpunten voor bedrijventerreinen die een soortgelijke pilot willen starten, hebben allemaal met voorbereiding te maken.
  • Verzamel zoveel mogelijk relevante mobiliteitsdata om inzicht te krijgen in waar reizigersstromen vandaan komen en de fietspotentie.
  • Breng de juiste partijen bij elkaar.
  • Neem werkgevers mee in de ontwikkelingen en maak afspraken over beleid.
  • Breng samen het proces goed in kaart en maak duidelijk afspraken met alle betrokkenen over wie waar verantwoordelijk voor is. Hoe richt je een langdurige samenwerking in, óók na de pilot?
  • Werk verschillende scenario’s uit voor het verloop van het project en zorg dat je kunt opschalen en afschalen.

Samenwerkingsvormen

  • Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Utrecht, met als doel de verkeersdruk in het gebied te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen.
  • Deelfietsen moet ervoor zorgen dat werknemers hun werkplek beter kunnen bereiken zonder gebruik te maken van de auto. De mobiliteitsscan van Goedopweg helpt hierbij.
  • Daarnaast is vooronderzoek belangrijk: ga in gesprek met werkgevers en medewerkers over hun wensen zodat je kunt zorgen voor een goede dekking van hubs. Ook daar kan Goedopweg bij helpen.

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina