Windhinder bedwongen voor aangenaam verblijf Kempkensberg Groningen

Windhinder bedwongen voor aangenaam verblijf

Kempkensberg Groningen

De Kempkensberg is een van de iconen van de skyline van Groningen. Het Rijkskantorencomplex (voor DUO en de belastingdienst) is hier gevestigd. Het complex bestaat uit twee torens die in elkaar overlopen, een hoge (92 meter) en een lage (42 meter). Het is na de Martinitoren het hoogste gebouw van Groningen. Hoge gebouwen kunnen zorgen voor draai- en valwinden tot aan de grond.  

Aanpak

De locatie van de buitenruimte boven op de parkeergarage, de Stadstuin aan de voet van het hoge gebouw, vroeg om een ontwerp dat beschutting biedt tegen (val)wind. Om een goed windklimaat te scheppen werd daarom gekozen voor een samenspel aan maatregelen. Aan de gevel van het gebouw zijn zogeheten horizontale vinnen, geplaatst die de val van de wind langs het gebouw breken. Voor de buitenruimte is een radiaal patroon ontworpen met speciale licht gebogen schermen van drie meter hoog. Deze zijn met klimop begroeid. Samen met meerstammige bomen, gekozen vanwege hun windbestendigheid in daktuinsituaties, houden ze de wind van de grond om zo bij te dragen aan een aangename, windluwe omgeving. 

Al deze elementen samen, zo bleek uit onderzoek en testen in windtunnels, creëren een soort luchtbel waarin het redelijk windstil blijft.

🏆 German Design Award 2019
🏆 City_Brand & Tourism Landscape Award 2018
🏆 Be Inspired Award 2011
🏆 Nederlandse bouwprijs 2009 ‘Integraal Ontwerp’

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

De Stadstuin is een natuurrijke plek die aansluit bij de bijzondere ecologie van het aanliggende, eeuwenoude Sterrebos. Zowel bij de inrichting als bij het beheer van het groen is rekening gehouden met de ecologische meerwaarde voor de omgeving. 

In totaal zijn 55.000 vaste planten in 200 soorten toegepast, samen met 40.000 bloembollen en inheemse kruidenmengsels. De mantelvegetatie, doorgaans bestaande uit heesters en hakhout, aan de rand van de Stadstuin is aangevuld, met passende beplanting.
Het is een belangrijk toevluchtsoord voor vogels, vlinders, insecten en vleermuizen. 

ontmoeten Ontmoeten

De Stadstuin is een aangename beschutte natuurrijke ontmoetingsruimte voor zowel werknemers als omwonenden.  

luchttemperatuur Temperatuur

Het ontwerp van de Stadstuin is gebaseerd op een radialenpatroon van hoge schermen om een comfortabel windklimaat te scheppen. 

Geleerde lessen

  • De Stadstuin is uitgegroeid tot een belangrijke plek voor de plaatselijke flora en fauna. Het ontwerp heeft de trekroute van vleermuizen gehandhaafd en versterkt. 
  • Er moest rekening worden gehouden met de schaduw die nieuwbouw over een deel van het terrein werpt. Om een geheel te creëren met de Stadstuin gaat prairiebeplanting geleidelijk over in (half)schaduw minnende vegetatie met eenzelfde uitstraling, hoewel minder uitbundig bloeiend.  
  • Om ook rond de nieuwbouw de wind zoveel mogelijk te beteugelen zijn hier ook de drie meter hoge schermen en meerstammige bomen toegepast. 
  • De verschillende terreindelen vragen een eigen beheerplan en moeten qua onderhoudswerkzaamheden goed op elkaar worden afgestemd. 

 

Samenwerkingsvormen

  • Voor die tijd behoorlijk innovatief: De opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf, had een twintigjarig onderhoudscontract als één van de uitgangspunten opgenomen. Door het beheer voor lange tijd goed te organiseren (en financieren) kan de beoogde kwaliteit gehandhaafd blijven en de ecologische waarde worden versterkt 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina