Green Deal Gelderland

Gelderland werkt landelijk samen aan toekomstbestendige bedrijventerreinen

Werklandschappen van de Toekomst 27 juni 2024

De provincie Gelderland gaat landelijk samenwerken aan de hoognodige vergroening en het klimaatbestendig maken van bedrijventerreinen. Gelderland sluit aan bij de zogenoemde Green Deal Werklandschappen van de Toekomst. Hierin spreken partijen af de komende tien jaar samen te werken aan de overgang naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. Op industriepark Kleefse Waard in Arnhem bekrachtigden de Gelderse gedeputeerde Helga Witjes en ambassadeur Kim van der Leest van Stichting Werklandschappen van de Toekomst de overeenkomst.

Dat de 4.000 bedrijventerreinen die ons land telt op de schop gaan is hard nodig. Slechts 1 procent van de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen in Nederland bestaat nu uit natuur. In de provincie Gelderland liggen zo’n 500 bedrijventerreinen, waar bijna een derde van de Gelderlanders maar liefst veertig procent van het inkomen verdient.

Aantrekkelijke groene bedrijventerreinen

Aantrekkelijke bedrijventerreinen zijn dan ook hard nodig. ‘Ondernemers zorgen voor banen en inkomsten, en dragen bij aan de brede welvaart. Om dat mogelijk te maken, is ruimte nodig om te ondernemen,’ aldus gedeputeerde Helga Witjes. Daarom maakt de provincie Gelderland afspraken met de gemeenten over bedrijventerreinen, bestaande en nieuwe. Bestaande bedrijventerreinen zijn meestal veelal versteende terreinen, die op zomerse dagen kampen met hittestress en bij heftige neerslag met forse wateroverlast. Dat leidt geregeld tot schade aan gebouwen en wegen.

De Provincie Gelderland draagt al bij aan het maken van plannen om bestaande bedrijventerreinen op te knappen, net als aan het uitvoeren van maatregelen. Witjes: ‘Deze samenwerking met Werklandschappen van de Toekomst zorgt aanvullend voor het uitwisselen van praktijkervaringen. Daarnaast gaan we hiermee twee bedrijventerreinen vergroenen en daarmee verbeteren we de ruimte voor economie in Gelderland.’

Ruimte voor Economie

Ruimte blijft in de toekomst schaars. Naast het vergroenen van bestaande bedrijventerreinen, spelen ook circulariteit, de beschikbaarheid van energie en efficiënt ruimtegebruik een rol bij het opknappen van bestaande bedrijventerreinen. In het Gelders programma Economie, dat Gedeputeerde Staten onlangs hebben vastgesteld, is één van de zeven actielijnen dan ook het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen.

We willen het fysieke vestigingsklimaat in Gelderland versterken. Dat begint bij bestaande bedrijventerreinen, waar veel uitdagingen van deze tijd bij elkaar komen. Of het nu gaat om klimaatadaptatie, biodiversiteit, de beschikbaarheid van energie of circulaire economie, dit vraagt om goede oplossingen, zeker ook voor de ondernemers zelf,’ stelt Witjes. ‘We hopen met deze samenwerking nog meer bedrijven en bedrijventerreinen aan te moedigen om na te denken over slimme oplossingen voor de toekomst zodat ze zich aanmelden om mee te doen.

‘Nieuw normaal’

Werklandschappen van de Toekomst is een brede coalitie, die met innovaties op diverse terreinen toewerkt naar toekomstgerichte, groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen in heel Nederland. In een groot onderzoeksprogramma werken we met vier zogenoemde ‘living labs’ en tien ambassadeursterreinen. Deze living labs fungeren als proeftuinen, waar bijvoorbeeld onderzoek wordt gedaan naar de koelende waarde van groene gevels en het effect van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit van werknemers. Met deze lerende aanpak gaan we uiteindelijk voor minimaal duizend bedrijventerreinen stappen zetten richting toekomstbestendige ‘werklandschappen’. Om deze transitie te versnellen wordt samengewerkt met provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven, ondernemersverenigingen, bedrijventerreinen zelf en andere stakeholders. Samen wordt gewerkt aan onderzoek, innovatie, opschaling en kennisdeling om uiteindelijk te komen tot een ‘nieuw normaal’.

Green Deals

Namens Werklandschappen van de Toekomst bekrachtigde ambassadeur Kim van der Leest de Green Deal met de provincie Gelderland. ‘Heel fijn dat Gelderland nu samen met drie andere provincies aan boord is, zodat we samen kunnen werken aan een toekomst waarin aandacht is voor mens, natuur, klimaat en bedrijfsleven,’ aldus Van der Leest. ‘De natuur staat onder druk en bedrijventerreinen bieden hierin grote kansen. Niet alleen voor meer biodiversiteit, maar denk ook aan biobased productie, bodem- en waterzuivering of het natuurlijk verkoelen van gebouwen en gebied. Tegelijkertijd is een investering in meer groen tevens een investering in de gezondheid en het werkplezier van werknemers en daarmee ook de vitaliteit van bedrijven. Er is zoveel win-win, dat we snel aan de slag willen.

 

Deel deze pagina